Peking razumije uzroke krize: Kineski mirovni plan za Ukrajinu slaže se sa viđenjem Rusije

Ideje za rješavanje krize u Ukrajini koje je iznijela Kina slične su viđenju Rusije, izjavio je ruski ambasador u Kini Igor Morgulov.

– Peking ima izbalansiran pristup situaciji oko Ukrajine, razumije realne geopolitičke razloge koji su doveli do ove krize, prije svega destruktivnu ulogu igrača van regiona. Protivi se isporukama oružja koje vode produžavanju sukoba. Ideje za rješavanje krize koje Kina predlaže dobro su osmišljene i generalno su slične našem viđenju situacije. Značajan dio toga može biti uključen u rad koji, međutim, ne može biti započet dok Kijev i njegovi zapadni gospodari ne pokažu želju za političko-diplomatskim rješavanjem sukoba – rekao je Morgulov, govoreći na naučnoj konferenciji u Šangaju.

Kako je dodao, Rusija i Kina po gotovo svim međunarodnim pitanjima zauzimaju identične ili veoma bliske stavove.

– Savremeni svijet prolazi kroz kardinalne, tektonske promjene. Pred našim očima se stvara novi, pravedniji multipolarni svjetski poredak. U takvim uslovima naše zemlje blisko sarađuju u UN, Savjetu bezbjednosti UN, G20, snažno braneći principe međunarodnog prava i multipolarnosti, pružajući uzajamnu podršku u pitanjima koja se tiču nacionalnih interesa. U okviru organizacija kao što su ŠOS i BRIKS, Rusija i Kina djeluju kao lokomotive, aktivno promovišući različite inicijative što je donijelo opipljive rezultate u vidu primjetnog povećanja značaja tih mehanizama u svjetskim i regionalnim poslovima i broja onih koji su spremni da učestvuju u njihovom radu – zaključio je ruski ambasador.

Kina je 24. februara objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rješavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom “Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize“ kineski spoljnopolitički resor navodi i da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

Prethodni članakNarodni miting “Branimo Srpsku” u Bijeljini; Đurđević: Ne damo nadležnosti i institucije
Naredni članakSpriječen šverc veće količine kokaina na granici sa Hrvatskom