PČELARIMA POTREBNA VEĆA PODRŠKA LIVANJSKOG KANTONA I FEDERACIJE

DRVA – Livanjski kanton i Federacija BiH /FBiH/ ne pružaju dovoljno podrške pčelarstvu budući da je neophodno povećati podsticaje po košnici, kao i subvencije za nabavku nove opreme kako bi se ova grana razvijala, rekao je pčelar Miloš Bauk iz Drvara čija se porodica godinama bavi proizvodnjom meda.

Bauk je naveo da imaju podsticaje sa nivoa FBiH koji iznose 12 KM po košnici, a trebalo bi da bude oko 20 KM da bi mogli opstati.

On je dodao da Vlada Livanjskog kantona još nije usvojila drugi dio programa za podsticaj u kojima treba da se nađe i pčelarstvo.

“Potrebno je da se povećaju podsticaji po košnici, ono što sada FBiH pomaže dovoljno je za kupovinu lijekova, a troškovi po jednoj košnici su mnogo veći. To se posebno osjeti kada je loša godina i tada su pčelari u problemu jer se moraju snalaziti da opstanu”, istakao je Bauk.

On je rekao da je potrebno pružiti i podršku u nabavci opreme za pčelare, jer je zastarjela ona koju već imaju. “Subvencija za nabavku nove opreme bi u velikoj mjeri uticala na razvoj pčelarstva”, dodao je Bauk.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj postoje subvencije za nabavku opreme za pčelarstvo, pa je tako mnogo pčelara modernijom opremom olakšalo rad u pčelinjaku, što im je omogućilo i da povećaju broj košnica i prihode od pčelarstva.

Porodica Bauk iz Drvara godinama unazad važi za proizvođače vrhunskog meda za čiji kvaliltet su dobili višestruka priznanja i nagrade.

Prethodni članakLice učestvovalo u udesu i prije dolaska policije pomjeralo tragove
Naredni članakPočeo prvi Invest forum, biće predstavljeni i potencijali Trebinja