Pavlović potvrdio: Nema izvannastavnih aktivnosti, sekcija i druženja

????????????????????????????????????

Portparol Kriznog štaba Vlade HNK Pero Pavlović potvrdio je za N1 da neće doći do prekida u odvijanju nastave u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

“Obrazovni proces, koliko god uslovi bili teški, se mora odvijati. Dva su načina – onaj najljepši, s učiteljem u učionici, i online, odnosno na daljinu, ali sve to zavisi od broja inficiranih učenika i radnika u školstvu“, rekao je Pavlović.

Iznio je i podatke o broju zaraženih učenika i prosvjetnih radnika.

“U našem kantonu imamo 40-ak zaraženih učenika te 30-ak zaraženih prosvjetnih radnika, a oko 600 učenika trenutno prati nastavu na daljinu“, dodao je. Radi se, kako kaže, na traženju modela kako da se najučinkovitije zaustavi proboj koronavirusa u obrazovne ustanove.

“Iz tog razloga smo donijeli odluku da se zabranjuju sve izvannastavne aktivnosti učenika. Mi ne želimo da djeca, pored redovnog boravka u školi, ostanu na sekciji ovoj ili na onoj, jer tamo će se oni, kroz to druženje još više zbližiti u smislu prenosa, ako je neko od njih korona pozitivan“, rekao je u on.

Poručio je na kraju da će se nastava u danima ispred nas odvijati na dva načina – uživo i online. “Što će donijeti dani pred nama, ostaje da vidimo, ali ja vjerujem da ćemo na sve izazove uspješno odgovoriti“, rekao je Pavlović.