Patrijarh u Banjaluci: Vi ste najbolji dokaz da Bog nije ostavio svoj vjerni narod

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je danas u Banjaluci da je narod ovih krajeva najbolji mogući dokaz da Bog nije ostavio svoj vjerni narod.

Patrijarh Porfirije danas je u Banjaluci započeo dvodnevnu posjetu Eparhiji banjalučkoj. Patrijarha su dočekali episkop banjalučki Јefrem, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i drugi predstavnici javnog života Republike Srpske i Banjaluke.

Nakon toga, u Hramu Svete Trojice služena je doksologija u čast dolaska patrijarha.

– Došli smo ovdje da se zajedno molimo da nam Bog da razuma… Bez molitve nije moguće nijedan pedalj sebi dodati, a kamoli rješavati suštinske probleme svog postojanja. Moliti se neprestano jeste poziv Hristov i riječi Apostolove nama upućene – rekao je patrijarh u obraćanju vjernicima u Hramu.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je ispunjen radošću, radošću u Duhu Svetome i Gospodu Isusu Hristu i Bogu ocu što je došao u Banjaluku – divni grad i u ovu blagoslovenu zemlju.

– Radujem se što sam došao u ovaj grad i eparhiju, kao i mnogo puta ranije, jer sam uvijek dolazio sa svešću da dolazim među svoje – rekao je patrijarh srpski.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Patrijarh je istakao da ovdje istinske plodove daje Crkva Hristova i ne treba mnogo pameti i sposobnosti da se uoči šta se sve desilo nekoliko decenija ranije na ovim prostorima.

– Onda kada je izgledalo da je Crkva Hristova ne samo skrajnuta iz života ljudi na ovim prostorima, nego da je potpuno ukinuta i da nema šanse da se opet pojavi, sila i ljubav Božija se pojavila na ovim prostorima. Zato, braćo i sestre, na vama, vašim životima Gospod je pokazao da je On Bog ljubavi i da čini čuda, čini čuda tamo gdje se izgubila svaka nada da ima Gospoda, ali se nije izgubila vjera u njega. To što se u Republici Srpskoj i na ovim prostorima vjera probudila iz pepela jeste dokaz da je Crkva Hristova na ovim prostorima nešto što nikada nije prestalo – rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da u Crkvi Hristovoj ništa nije dato da bude pojedinačno, da izdvaja bilo koga, već da su darovi dati baš zbog toga da bi kroz svoje posebnosti i različitosti mogli da stupe u harmonuju jedinstva, da ga izgrađuju.

– Da bismo gradili i izgrađivali jedinstvo u Hristu potrebno je ponekad staviti po strani i ono što mislimo da je ponekad bolje, potrebno je pokazati smirenje kako bismo svi mogli ići dalje u dobru i vrlini – posavjetovao je srpski patrijarh.

Episkop banjalučki Јefrem rekao je da je posjeta patrijarha Eparhiji banjalučkoj željno čekana, zahvalivši patrijarhu i poželjevši mu dobrodošlicu.

Episkop je zahvalio patrijarhu što je preuzeo krst da bude patrijarh, istakavši da pravoslavni vjerujući Srbi na ovim prostorima nepogrešivo osjećaju da je njihova snaga, pored vjere, u vezi sa nacionalnom biće.

– Na ovim srpskim prostorima živimo i radimo u teškim uslovima, ono što se drugima daje kao prirodno i normalno, nama se onemogućava – rekao episkom banjalučki.

On je istakao da mnogostradalni srpski narod ima mnogo vrlina, ali i nedostatatka, te istakao neslogu što daje priliku protivnicima da rade protiv srpskog naroda.

Patrijarh Porfirije sutra će, zajedno sa episkopom banjalučkim Јefremom, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac u blizini Prijedora.

– Ovaj dan je blagoslov za sve vjernike, sveštenstvo i monaštvo Eparhije banjalučke – poručili su iz Eparhije banjalučke, te apelovali na vjernike da poštuju sve epidemiološke mjera.

U pozivu vjernicima koji je uputio manastir Miloševac navodi se da će Svetu arhijerejsku liturgija od 9.00 časova služiti patrijarh Porfirije sa dva episkopa, više sveštenomonaha, sveštenika i đakona.

– Svečanost je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru, kao i pokrivanja manastirskog konaka – navedeno je u pozivu.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Јefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gdje je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine. Godine 2019. manastir je posjetio i blaženopočivši patrijarh Irinej.

Prethodni članakNova pravila za ulazak u Njemačku
Naredni članakVučurević žestoko o članovima rukovodstva PDP “Imaju stanove u Britaniji, ucjenjuju, uzimaju novac”