Patrijarh služi svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac

U manastiru Miloševac kod Prijedora počela je Sveta arhijerejska liturgija, koju služi NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom.

Svečanosti, koja je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru i pokrivanja manastirskog konaka, prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predstavnici grada Prijedora i Banjaluke, kao i mnogobrojni vjernici, koji uprkos lošem vremenu i dalje pristižu.

Liturgiju saslužuje više sveštenomonaha, sveštenika i đakona Srpske pravoslavne crkve.

Na početku liturgije pročitano je pismo dobrodošlice patrijarhu u kojem se navodi da je poseban blagoslov da srpski patrijarh u manastiru Miloševac služi prvu Svetu arhijerejsku ligurgiju, uz želju da se što prije ovdje prisluži kandilo monaško molitvenog života.

“Neka današnja prva molitva u hramu bude blagosloveni uvod u novi početak davno započete duhovne misije ove svetinje”, navodi se u pismu dobrodošlice.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gdje je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine.

Prethodni članakPlenković: Naredne sedmice u Sarajevu razgovori predstavnika EU i SAD-a
Naredni članakU Srpskoj 250 zaraženih, preminulo 14 osoba