Patrijarh Porfirije u prvoj kanonskoj posjeti Trebinju

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije boraviće danas i sutra u prvoj kanonskoj posjeti Trebinju.

Svečani doček Njegove svetosti biće priređen u 19.00 časova, na uglu Ulica kralja Petra Prvog Oslobodioca i Јovana Dučića, odakle će svečana litija krenuti ka Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, gdje će biti služena doksologija u čast Njegove svetosti, rečeno je Srni u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj.

Potom će u porti Sabornog hrama biti priređen koncert pravoslavne duhovne muzike u izvođenju članova Crkvenog hora “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški”, koji ove godine slavi 130 godina od osnivanja.

Uz ovaj hor nastupiće i Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo “Pobratimstvo” iz Foče.

Patrijarh Porfirije će sutra u 9.00 časova u trebinjskom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje više arhijereja.

Njegova svetost boraviće u Trebinju tokom “Dana Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog”, koji se prvi put održavaju u ovom gradu od 7. do 12. maja.

“Dane Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog” organizuju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Gradska uprava Trebinja.

Iz Crkvene opštine Mostar i manastira Žitomsilić obavijestili su vjernike da će u srijedu u 7.00 časova biti organizovan prevoz iz Mostara u Trebinje. Zainteresovani za odlazak treba da se prijave na broj telefona 066/764232 večeras do 18.00 časova.

Svečanosti povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog održavaju se u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama budimljansko-nikšićkoj, zahumsko-hercegovačkoj i mileševskoj, koje su u potpunosti ili dijelom bile pod njegovom jurizdikcijom.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići u Popovom polju, a njegove mošti nalaze u manastiru Ostrog.

Prethodni članakNATO će stići i na Daleki istok
Naredni članakAdžić: Završena restruktura, novi naziv Atos banka