Patrijarh Porfirije: Sveti Sava – ime i prezime srpskog naroda

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je u Hramu Svetog Save Svetu liturgiju povodom praznika Svetog Save, nakon čega je u besjedi istakao da je svaki Savindan smotra srpskog naroda i poziv Srbima da se izmire između sebe, te da Srbi treba da se sjete da su svetosavci.

Čestitavši praznik Svetog Save, patrijarh Porfirije je rekao da je Sveti Sava duhovni otac i pastir srpskog naroda, koji je jednom zasvagda proputio stazu kojom srpski narod već osam vijekova gazi i pravoslavni put kao put srpskog naroda, koji vodi u život vječni.

– I stoga evo već osam vijekova, svi pravoslavni Srbi od najmanjeg uzrasta do najstarijih glava, od najobičnijeg čoveka do kraljevskih kruna, svi na današnji dan uznose svoje molitve svetom ocu Savi da zajedno sa nama molitveno pokrivajući svoj narod prinosi naše želje i potrebe pred presto živog Boga – naveo je patrijarh Porfirije.

Istakao je da srpski narod svakog dana, ali posebno na Savindan, treba da se sjeti da je svetosavski, odnosno da Hristov, jer je osnovna odlika svetosavlja vjera u Hrista.

– Vjerom je Sveti Sava činio sve što je činio. Zato sve što je činio jeste i trajno. Sveti Sava bi nam i danas rekao da nam je najpotrebnija vjera, da iz vjere prije svega treba da se mirimo kao isiinska braća među sobom, da imamo mira u svojoj porodici, mira u radnim klektivima, mira u školama, u našem društvu, da nema nepremostivih polarizacija, da nije mržnja posljednja riječ koja nas određuje – naglasio je patrijarh srpski.

Patrijarh je podsjetio da je Sveti Sava izmirio svoju braću, jer je znao da ako postoje sukobi među braćom, onda nema mira ni za jednog, onda svaki pojedinačno postaje lak plijen za eventualne lovce na ljudske duše, plijen kojim se hrane drugi.

– Sveti Sava bi rekao danas vršeći smotru među nama “braćo izmirite se, praštajte jedni drugima, slušajte jedni druge, imajte povjerenja, pa i kada ste se ogriješili jedni o druge, tražite oproštaj” – naveo je patrijarh Porfirije.

On je podsjetio da se oko Svetog Save srpski narod okuplja već osam vijekova i dodao da je Sveti Sava ime i prezime srpskog naroda, zbog svega što je učinio za svoj narod, gradio crkve, hramove, bolnice, puteve, uspostavio zakonodavstvo, što je gradio mostove i sa i Istokom i sa Zapadom, upostavljao odnose i sa Rimom i sa islamskim svijetom, ali prije svega da ga Srbi slave zato što ih sabira u Hristu.

– Sve su to činjenice zbog kojeg se mi sabiramo u današnje dane i slavimo njegove ime. U svemu tome je Sveti Sava bio veliki i neprevaziđen i zaista zbog toga ga slavimo i veličamo. Sabiramo se oko Svetog Save i zbog toga što je on naše ime i prezime, što je bio preobražen čovjek molitve i vjere – naveo je srpski patrijarh.

On je naveo da je srpskom narodu pored zemaljskog, potreban iznad svega nebeski hljeb, blagost, dobro i vrlina, ispunjenje zakona Božijih i riječi Hristove, te da je samo tako srpski narod dosljedan imena Svetog Save.

– Zato je svaki Savindan smotra našeg naroda. To je dan kada se vrši rentgen naših srca i uma, magnetna rezonaca u kojoj se prepoznaje ko smo i šta smo. U tom trenutku mi nemamo dileme ni ko smo ni šta smo, ni odakle smo ni kojim putem treba da idemo. Јasno je da idemo putem Svetog Save kojim nas on vodi, a to je put koji vodi u život vječni – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je na kraju liturgije poželio srećnu slavu Svetog Savu, da Bog da svakome da bude u miru sa Bogom.

– I onda zasigurno neće biti dileme da li ćemo biti u miru sa svima oko nas, najprije u porodici, onda sa rođacima, komšijama, prijateljima i sa čitavim svijetom. Neka je srećna i blagoslovena slava – rekao je patrijarh Porfirije, nakon čega je crveni hor otjevao himnu Svetom Savi.

Srpska pravoslavna crkva 27. januara proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Zalagao se za opismenjavanje naroda, podižući mnogobrojne manastire, crkve i škole po cijeloj Srbiji.

Savindan se obilježava u svim školama u Republici Srpskoj i Republici Srbiji kao školska slava.

Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj, bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.

Prethodni članakSankt Peterburg: U ime predsjednika Srpske položen vijenac povodom Dana oslobođenja Lenjingrada
Naredni članakArina Sabalenka osvojila Australijen Open bez izgubljenog seta