Patrijarh Porfirije ručao sa beskućnicima u crkvenoj kuhinji u Beogradu

Patrijarh Porfirije proveo je Vaskrs na ručku sa beskućnicima u crkvenoj narodnoj kuhinji u Beogradu i tom prilikom poželio svima da posljednju riječ u njihovim životima imaju ljubav, istina, sloboda i pravda.

U dvorištu crkvene kuhinje Vjerskog dobrotvornog starateljstva patrijarha su za stolom sačekali korisnici, većina bez krova nad glavom.

Patrijarh je čestitao okupljenima najradosniji hrišćanski praznik i naveo da slavimo Vaskrs jer smo shvatili da tama nema posljednju riječ u našem životu, već da svjetlost posljednja govori u nama i oko nas.

– Čestitam vam današnji praznik, praznik Vaskrsenje Hristovog. Želim da posljednju riječ u našim životima ima radost, sloboda, pravda, ljubav, istina, Bog. To što želim vama, želim i svoj našoj braći i sestrama, gdje god da žive ali i čitavom svijetu, svim ljudima. Za sve je došao Isus Hrist, raspeo se i za sve vaskrsao, neka ste srećni i blagosloveni – Hristos vaskrse – poručio je patrijarh.

Patrijarh je naveo da bez obzira na to koliko čovjek poseduje, na kojoj se poziciji nalazi u društvu, sve je besmisleno ukoliko ne živi u zajednici sa Bogom.

– Bez Hrista ne postoji ništa, nezavisno od toga kakvu poziciju čovjek zauzima, nezavisno od toga koliko posjeduje, koliko je poštovan, ako nema Hrista kao smisla na kojem se zida sve ono što čovjek jeste i ima, sve postaje besmisleno, jer je krajnja perspektiva bez Gospoda – ništavilo – kazao je Porfirije.

Dodao je da koliko god da smo okruženi ljudima, ako nismo u zajednici sa Hristom pre ili kasnije ćemo ostati potpuno usamljeni.

– Ma koliko nekada da smo posrnuli kao ljudi, promašili u životu, ma koliko da smo malodušni, slabi, nemoćni, za nas i te kako ima nade, dovoljno je da se makar potrudimo da se u nama rodi želja za Hristom, jer onog trenutka kada se rodi želja za njim, tada u nama sve vaskrsava, sve dobija smisao i ljepotu u našem životu – naveo je patrijarh.

Prethodni članakÐoković protiv Rubljova za treću titulu na “Serbia openu”
Naredni članakVladika Dimitrije služio u Trebinju: Budimo bolji ljudi i oprostimo jedni drugima (FOTO)