Patrijarh Porfirije: Ne možemo se odreći svoje slave (VIDEO)

BANJALUKA – Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike da oni koji bi htjeli da Srpskoj spočitaju što slavi Svetog Stefana kao svoju slavu i rođendan ne razumiju šta znači slaviti svetitelja.

“Mi nikome nećemo i ne smijemo nametati svoj model života ali u isto vrijeme ni po koju cijenu ne možemo se odreći svoje slave jer bi to značilo da se odričemo svoje vjere, da se odričemo sebe i onog što je naše“, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je podsjetio da kada slavimo slavu mi govorimo o sebi dvije činjenice – jedna je da svetitelj koga slavimo jeste naš zastupnik pred Bogom a druga je da slaviti bilo kog svetitelja znači ugledati se na njega.

“Ono što možemo reći za Svetog Stefana jeste njegova duboka vjera u Hrista i jasan cilj njegovog života“, rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski Porfirije dodao je da je mir ono za čim čezne naš narod, prenosi ATV.

“Pozdrav kojim se pozdravljamo ovih dana ‘Mir Božiji, Hristos se rodi’ pokazuje naše suštinsko opredjeljenje a to je da smo opredijeljeni za Hrista, za istinu Božiju, za pravdu i ljubav njegovu, da smo čitavim svojim bićem ne od juče i ne samo danas nego oduvijek opredijeljeni za suštinski mir znajući da nema mira ako nismo u miru sa Bogom“, rekao je patrijarh srpski Porfirije na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike.

Prethodni članakDodik: Naš dan slavimo s velikom ljubavlju (VIDEO)
Naredni članakOdržani tradicionalni božićni prijem i Božićni koncert u Mostaru (FOTO)