Patrijarh Porfirije: Egoizam čovjeka vodi u rat sa bližnjim

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je na predavanju u Beogradu da je duh savremenog doba ispunjen individualizmom, hedonizmom i egoizmom i da takav instinkt savremenog čovjeka bez balansa, ideje i ljubavi ne može uroditi plodom.

– Taj duh koji danas dominira planetom nagoni čoveka da pored sebe i oko sebe ne vidi nikoga. Individualizam u međusobnim odnosima i želja da sve bude podređeno jedino i samo nama dovodi ne samo do toga da svog bližnjeg smatramo u najmanju ruku konkurentom i za svog neprijatelja – rekao je patrijarh Porfirije na sinoćnjem predavanju u Domu kulture Studentski grad.

On je upozorio da posljedice orijentacije ka individualizmu jesu otuđenost savremenog čovjeka, posebno u velikim gradovima, zatim eksploatatorski odnos prema čovjeku i insistiranje na pravima pojedinca, saopšteno je iz SPC.

– Takav instinkt savremenog čoveka bez balansa, bez ideje i što je najpogubnije bez ljubavi ne može uroditi plodom. Štaviše, taj egoistični implus čoveka vodi u rat! Potpuno sam, ograđen debelim zidovima koje je sam izgradio oko sebe, ispunjen gnevom, nezadovoljstvom, ljubomorom čovek stvara predukus samog pakla. Nažalost, brine nas činjenica da je takvo stanje zahvatilo i porodicu – rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da podvig podizanja i očuvanja porodice u skladu sa jevanđeljskim vrijednostima koje podrazumijevaju žrtvu za druge i potpunu otvorenost za druge, jesu vrijednosti koje pozivaju čovjeka da “raspne svoj egoizam i individualizam” kako bi bližnjeg vidio kao svog vječnog saputnika i brata čije dostojanstvo mora da čuva i poštuje.

Patrijarh Porfirije zaključio je da je ljubav jedini lijek protiv egoizma i jedini put u smisao života koji se može ostvariti samo kroz bližnjeg.

Јednočasovno predavanje o temi “Јedni drugima smo potrebni” pratilo je nekoliko stotina akademaca, koji su do posljednjeg mjesta ispunili Veliku salu Doma kulture Studentski grad.

Prethodni članakGrad Mostar poziva poljoprivrednike da prijave obradive površine koje nisu upisane u RPG
Naredni članakTramp: Neću biti diktator ako se vratim na vlast, sem prvog dana