Patrijarh Porfirije, Dodik i Vučić: Srbija i Srpska grade memorijalni centar u Donjoj Gradini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dogovorili su da Srbija i Republika Srpska u Donjoj Gradini na mjestu nekadašnje ustaškog logora Јasenovac podigne memorijalni centar, koji će biti svesrpsko svetilište.

Vučić je poslije sastanka u Beogradu izjavio novinarima da su razgovarali o 80 godina od stvaranja namonstruoznije fabrike smrti u Evropi – sistema logora Јasenovac.

“Tokom sastanka smo bili u kontaktu sa Dodikom. Danas smo konačno postigli dogovor i prenosim potvrdu i Dodika da u izgradnji nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište na najtužnijem mestu u Donjoj Gradini na teritoriji Republike Srpske, u BiH, podignemo veliki memorijalni centar”, rekao je Vučić.

On je naveo da bi se tim memorijalnim centrom podsjetilo i na sve druge zločine nad Srbima na teritorijama koje danas nisu pod kontrolom srpskog naroda, da sjećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto.

Vučić je rekao da će ogroman novac biti uložen, da će 80 odsto uložiti Srbija, a 20 odsto Republika Srpska.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o tome na koji način da se osnaži kultura pamćenja, da se učini sve da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, i o tome čime država može da pomogne i SPC, koja ima izuzetno značajnu ulogu u ovom procesu.

“Čuli smo i od patrijarha i od vladike pakračkog Јovana o situaciji u jasenovačkom kompleksu, gde SPC ima veliki deo objekata u svom vlasništvu, koje treba obnoviti”, naveo je on.

Vučić je napomenuo da Republika Srpska i Dodik učestvuju u obnovi ili pomažu obnovu srpske škole u Јasenovcu, a da će Srbija učestvovati u obnovi mnogih drugih objekata, među kojima pakračke biblioteke, vladičanskog dvora, sjedišta zapadnoslavonske eparhije.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o tome da Muzej žrtava genocida dobije nove prostorije na Starom sajmištu u Beogradu, pri čemu prvo treba riješiti neke imovinske odnose, kako bi se od iduće godine od 22. aprila krenulo u obnovu zgrade koja je na Sajmištu predviđena za ovaj muzej.

Vučić je rekao da će u međuvremenu pokrenuti zajedničku inicijativu da ta lijeva obala Save, gdje će biti ovaj muzej, dobije naziv “Obala jasenovačkih žrtava”, koje obuhvataju ne samo Srbe, nego i Јevreje i Rome.

Razgovarano je, dodao je on, i o tome kako da se svetskoj javnosti ukaže kroz šta je sve srpski narod prolazio 80 godina unazad, da se širi istina o tome i dogovorene su konkretne akcije.

“Veoma samo zadovoljan što možemo da učestuvjemo u nečemu od istoriskog značaja i za našu zemlju i naš narod i ponosan što Srbija i srpski narod pamti i nikada neće zaboraviti užasne zločne počinjene u Јasenovcu nad našim i još nekim drugim narodom”, istakao je Vučić.

On je dodao da se Srbija danas ne stidi svojih žrtva.

“To su naši junaci i daćemo sve od sebe da njihovo junačko delo nikada ne bude zaboravljeno”, rekao je Vučić.

Prethodni članakU Srpskoj još 305 zaraženih, 11 smrtnih slučajeva
Naredni članakDodik: Volio bih da se sastanak Vučica i Šmita nije dogodio