Patrijarh danas u Crnoj Gori; Sutra ustoličenje mitropolita Јoanikija

U Crnu Goru danas stiže patrijarh srpski Porfirije, koji će sutra u Cetinjskom manastiru ustoličiti mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija.

Svečan doček biće organizovan ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Tenzije uoči sutrašnjeg ustoličenja mitropolita Јoanikija još jednom je pokušao da smiri i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji je pozvao sve crnogorske građane da ne nasijedaju na provokacije, ističući da će država svima garantovati ličnu bezbjednost i sigurnost.

Ispred manastira Svetog Petra Cetinjskog, gdje će u nedjelju biti ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, dežura policija, imajući u vidu proteste koji su se već organizovali na Cetinju.

Sveštenici ovog manastira smatraju da ne postoji drugo mjesto gdje bi ustoličenje moglo biti održano.

“Nakon upokojenja Amfilohija normalan slijed dogođaja je izbor njegovog nasljednika i čin ustoličenja. Taj sam čin neće donijeti ništa novo, ali je svakako velika radost, jer nastavlja viševjekovno postojanje u vjeru Hristovu. Ovdje su ustoličeni skoro svi crnogorski crkveni velikodostojnici”, rekao je za Tanjug sveštenik Nikolaj Pejović sa Cetinja.

On ističe da sukobi nisu vezani za vjeru, već isključivo za političku situaciju.

“Progon crkve koji se nakon prošlogodišnjih izbora nastavlja od jedne grupe političara doživljavamo kao politički pritisak. Mi nećemo odustati od inauguracije, jer bi to značilo kršenje ustavom zagarantovanih prava. Ako je sjedište mitropolije na Cetinju, onda niko nema pravo od nas da traži da se taj čin ne obavi, ili obavi bilo gdje drugo. Besmisleno je reći da je bilo ko i bilo šta okupirao na Cetinju, jer i sam Joanikije rođen je u Banjanima i cio svoj život posvetio upravo ovom manastiru. Njihovo nezadovoljstvo nije u argumentima već u političkim motivima”, istakao je sveštenik Nikolaj.

Cetinjski manastir je jedan od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve i jedna od najvećih svetinja.

Pri ovom manastiru radila je čuvena Cetinjska štamparija, najstarija štamparija u srpskim zemljama.

U manastiru se čuvaju brojna kulturna dobra.

“Tu je dio ruke Svetog Jovana Krstitelja kojom je kršten Isus Hristos, mošti Svetog Petra Cetinjskog, čestica Častog krsta Gospodnjeg, epitrahelj Svetog Save iz XIII veka, kruna srpskog kralja Stefana Dečanskog iz dinastije Nemanjića iz XIV veka, koja je bila istovetno i kruna crnogorskog kralja Nikole I Petrovića kojom je krunisan 1910. godine”, kazao je sveštenik.

Ustoličinju mitropolita Joanikija prisustvovaće i patrijarh srpski Porfirije.

Prethodni članakPlin već poskupio na pumpama u RS, ni cijene goriva neće mirovati
Naredni članakSebastijan Kurc u Beogradu