Partije iz FBiH okupljene oko “trojke”, glavni krivci za neuspjeh BiH na evropskom putu

Dan nakon otvaranja pregovora BiH sa Fronteksom, kao jednim od pet uslova za pregovore BiH sa Evropskom unijom, čini se da će evropski put BiH ipak na čekanje. Kao glavne krivce za to, lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik označio je stranke okupljene oko federalne “trojke”. Ništa od onoga što je dogovoreno u Sarajevu, više ne važi, kategoričan je Dodik! Razlog – jer je “trojka” iz zapisnika sa sastanka izbacila dio koji se odnosi na Izborni i Zakon o Ustavnom sudu, koji je trebalo da bude predmet rasprave tek u aprilu.

Od sastanka u Mostaru, prema svemu sudeći, neće biti ništa. Lideri trojke, kao i nakon dogovora u Laktašima, predomislili su se i oko onog u Sarajevu. I ne samo to, mijenjali su i zapisnike o dogovorenom nakon oba sastanka. A dogovor je bio – sada tri zakona: o sudu, sukobu interesa i Izborni zakon, a u aprilu i onaj koji se tiče izbora sudija Ustavnog suda BiH.

– Evropa je rekla da je to minimum, evo neka bude minimum u martu, ali ovo ide odmah nakon toga. Oni se s tim slože, a kad dođe zapisnik, onda nije u redu. Ne možete svaki dan nekog varati. Јa mislim da zapisnike usaglašavaju sa nekom strukturom. Oni su zarobljeni, ja nisam zarobljen – rekao je predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Sličnog stava je i ministar bezbjednosti, DNS-ov Nenad Nešić. Vrijeme je, kaže, da se presiječe i da “Trojka” jasno kaže šta želi – ono što postoji u stenogramima sastanaka tj. izgradnju BiH na dogovoru sa Srbima i Hrvatima i put ka Evropskoj uniji ili želi ono što izlazi iz izjava njihovih funkcionera, a to je ukidanje Republike Srpske.

– Vrijeme je da s e trojka izjasni, da li su evropski put BiH ili su za to da čuče i čekaju da vide šta će im reći međunarodni faktori. BiH može opstati samo na dogovoru i Dejtonu. Јa bih samo poručio “trojki”, SDA i onima koji misle da mogu da unište Republiku Srpsku, ne možete gospodo uništiti Republiku Srpsku – rekao je Nešić.

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević za miniranje dogovora optužio je sarajevske medije koji su, kako kaže, od 90-ih uvijek huškali na rat pa su, da bi osporili dogovor, osporavali i lokaciju sastanaka, prije svega onog u Laktašima.

– Zar ne vidite da pregovarači idu na različita mjesta. Јednom na jedno mjesto, drugi put na drugo. To je samo tehnika. Najbitniji je način na koji će voditi razgovore. Sramotno je da mediji natjeraju pojedine lidere da pođu vrdati oko dogovora koji su napravili – istakao je Galijašević.

A vrdalo se, po svemu sudeći, i oko otpočinjanja pregovora sa Fronteksom. Lider SNSD je objasnio i ko je i zašto kočio integraciju BiH u zajednički evropski bezbjednosni prostor. Opet isti krivci.

– Sav problem je bio što muslimani nisu htjeli da se stavi rečenica u skladu sa ustavnom nadležnošću, a to uključuje i Policiju Republike Srpske. A oni neće da Policija Republike Srpske razgovora oko Fronteksa. Sad, kad su ih pritisnu, oni na to pristaju – kaže Dodik.

A pristali su i pregovori su počeli. Dogovoren je jasan okvir u kojem će se kretati pregovarački tim koji je izabran. Republika Srpska, kaže Nešić, nije željela da bude kočničar da BiH bude dio evropske kolektivne bezbjednosti.

– Time smo još jednom pokazali da želimo da BiH bde do evropske porodice. Zaista se postavlja pitanje šta ljudi više hoće od srpskog naroda i Republike Srpske – naglasio je Nešić.

Kada je riječ o Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, na kojem insistira delegacija Evropske unije u BiH i koji je predmet ocjene i ucjene Manivala i prijetnji sivom listom, ostalo je još posljednje čitanje u Domu naroda. Iz Srpske su kategorični – ovaj zakon ide u paketu sa ostalim zakonima.

Prethodni članakBolnica u Nevesinju obilježava 10 godina rada
Naredni članakVučić: Došlo vrijeme za osnivanje velikog pokreta za narod i državu