Partijarh Porfirije služio liturgiju u Šibeniku

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je na početku posjete Еparhiji dalmatinskoj služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku

U svojoj propovijedi, patrijarh Porfirije je istakao da je radostan zbog današnjeg sabranja u šibeničkom Sabornom hramu povodom najvažnijeg događaja u životu svakoga čoveka, odnosno zbog služenja Svete liturgije.

“Vera je ono što je osnov našega života. Kada imamo vere onda i naša logika drugačije misli i naše oči drugačije vide i srce naše drugačije ljubi. Kada imamo vere, onda je sve čudo u našem životu, onda se neprestano isceljujemo i mi i sve ono što imamo, i mi i naši bližnji”, naglasio je patrijarh Porfirije.

On je istakao da ljubav Božja unaprijed prihvata sve i svakoga onakvim kakav on jeste i unapred svima prašta, unapred sve grli, sve uzima u svoje naručje.

“Da nam Bog da da pripadamo istinskoj i pravoj veri, da verujemo ispravno, da verujemo pravoslavno, ali da ta naša vera ne bude mrtva, jer je vera bez dela mrtva. Da bude delatna, da bude naš život i onda će zaista sve biti čudo u našem životu, a najpre činjenica da poznajemo Boga Kojega onda slavimo sa svima svetima i ovde i sada i u vekove vekova”, poručio je patrijarh Porfirije.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su mnogobrojni vjernici, od kojih su mnogi pristupili Božanskom Pričešću, istakli su iz SPC.

Liturgijom u Šibeniku počela je dvodnevna posjeta patrijarha Porfirija Еparhiji dalmatinskoj povodom slave Bogoslovije Sveta tri jerarha u manastiru Krki.

U manastiru Krka danas će biti služena doksologija u čast patrijarha, nakog čega će je predviđeno svečano večernje bogosluženje.

Njegova svetost će sutra, na dan Sveta tri jerarha, u manastiru Krka služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

 

 

Prethodni članakKonjic jedno od najvećih stratišta srpskog naroda u BiH (VIDEO)
Naredni članak“Putinov intervju Karlsonu sakupio milijardu pregleda”