Parlament Slovenije danas o priznanju Palestine

Parlament Slovenije raspravljaće danas na hitnoj sjednici o prijedlogu vlade za priznanje države Palestine, ali neće glasati o njemu, kako je ranije bilo planirano, zbog poziva Slovenačke demokratske stranke da se održi konsultativni referendum o tom pitanju.

Vlada Slovenije je u četvrtak poslala parlamentu prijedlog o prizanju države Palestine, a premijer Robert Golob je izjavio da bi ona bila priznata prema granicama iz 1967. godine ili prema granicama koje bi bile dogovorene na nekom mirovnom sporazumu u budućnosti, prenosi agencija STA.

Dok su tri stranke iz vladajuće koalicije navele da je priznanje Palestine jedini ispravan put ka podršci miru, opozicione SDS i Nova slovenija tvrde da je riječ o kampanjskom potezu uoči izbora za Evropski parlament.

Slovenačka demokratska stranka je u ponedjeljak podnijela zahtjev za održavanje konsultativnog referenduma o priznanju Palestine, uz tvrdnju da vlada zaključkom o priznanju nanosi dugoročnu štetu Sloveniji jer, kako je navedeno, “pruža podršku terorističkoj organizaciji Hamas”.

Referendum vjerovatno neće zaustaviti priznanje Palestine jer vladajuća koalicija ima većinu u parlamentu, ali će ga odložiti za makar 30 dana, navodi STA.

Prethodni članakU Modriči proglašena vanredna situacija nakon nevremena
Naredni članakPretresi na pet lokacija i u banci u Tuzli, uhapšeno jedno lice