Parastos nevino postradalim žrtvama u oružanoj akciji „Oluja“

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije danas će u Sabornom hramu u Trebinju služiti parastos nevino postradalim žrtvama u progonu srpskog naroda tokom vojne operacije „Oluja“ na području Republike Srpske Krajine i Republike Hrvatske.

Parastos će, uz sasluženje sveštenstva i đakona Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg, biti služen neposredno pred početak večernje službe u 19.00 časova.

Parastos nevino postradalim žrtvama u oružanoj akciji „Oluja“ služiće se i u svim Sabornim hramovima Eparhije zahumsko-hercegovačke neposredno pred početak večernjeg bogosluženja.

Hrvatska vojno-policijska akcija kodnog imena „Oluja“, u kojoj su učestvovale i jedinice Petog korpusa takozvane Armije BiH, te HVO-a, počela je 4. avgusta 1995. godine i tokom nekoliko dana ubijeno je oko 2.000 Srba, mahom civila, navodi se u saopštenju Eparhije.

Sa područja Like, Banije, Korduna, sjeverne Dalmacije, koje su bile zone pod zaštitom UN, protjerano je oko 200.000 Srba sa svojih vijekovnih ognjišta.