Papa svekrvama: Pripazite na svoj jezik

Papa Franjo odao je počast svekrvama, često žrtvama najtrivijalnijih klišea i pozvao ih da “obrate pažnju na (svoj) jezik”, posebno u odnosu sa snajama.

Ovonedeljna opšta audijencija na Trgu Svetog Petra bila je posvećena međugeneracijskim odnosima, a papa je imao dugu digresiju o „mitskom karakteru“ svekrve.

Papa Franja Foto: SchutterstockPapa Franja Foto: Schutterstock

– Svekrva, ne kažem da je vidimo kao đavola, ali uvijek je pogrdno predstavljena. Ali svekrva je majka vašeg muža. Mi sebi kažemo da je svekrva, što dalje, to bolje. Ali ne, ona je majka, ona je starija osoba. Za ženu je jedna od najljepših stvari da ima unuke. Kada njena djeca imaju djecu, ona ponovo oživljava – nastavio je 85-ogodišnji papa.

On je upozorio snaje: “Ostanite u kontaktu sa svojim svekrvama. Ponekad su one malo posebne, ali su pružile majčinstvo vašem suprugu… Barem ih učinite srećnima”.

Papa je upozorio i svekrve: “Kažem vam, pazite kako se izražavate, (devijacije) jezika su jedan od najružnijih grijehova svekrva”.

Papa se izvinio što je audijenciju držao u sjedećem položaju zbog bolova u koljenima koji su ga nedavno primorali da otkaže neke obaveze.
Prethodni članakPet stvari o seksu koje muškarci žele da žene znaju
Naredni članakHrkalović: Sve sam radila po nalogu Stefanovića