Pao dogovor! Prekida se štrajk zdravstvenih radnika u HNK

Svečano potpisivanje novog kolektivnog ugovora biće u ponedjeljak u 13 sati, rekao je za Ivica Anić predsjednik pregovaračkog tima zdravstvenih radnika i Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, što bi značilo da će u utorak biti prekinut i štrajk zdravstvenih radnika. Nakon jučerašnjeg sastanka usaglašen je Kolektivni ugovor i ugovor između pregovaračkog tima Vlade HNK i Sindikata. Isti je danas na dnevnom redu Sjednice Vlade HNK potvrđen.

”Premijerka želi da što prije potpišemo ugovor pa ga po kuriru šalje na protokol bolnice, da odmah stigne prijedlog Kolektivnog ugovora. Ja sazivam u ponedjeljak u 9 ujutro hitnu sjednicu Skupštine sindikata, gdje bi trebali usvojiti Prijedlog kolektivnog ugovora, nakon čega bi trebalo biti i svečano potpisivanje kolektivnog ugovora”, rekao je za Bljesak.info Anić.

Sindikati su kaže zadovoljni što su prihvaćeni uslovi te kaže kako su imali odličnu komunikaciju s novom Vladom i ministrom.

”Hvala premijerki na ažurnosti rješavanja situacije, novom ministru, ali i direktorici Zavoda za javno zdravstvo”, zahvalio je Anić.

Premijerka Vlade HNK Marija Buhač, uoči prošle sjednice Skupštine HNK ponovila je kako su nadležni održali prvi sastanak s predstavnicima sindikata, kada su tražili ”par dana” da na temelju onog kolektivnog ugovora koji je bio u završnoj fazi, dobili podatak o finansijskim pokazateljima odnosno o iznosu potrebnih sredstava za plate na temelju tog kolektivnog ugovora.

”Protekle dane smo potrošili u prikupljanju tih podataka od zdravstvenih ustanova, jučer smo dobili konačan podatak o iznosu potrebnih finansijskih sredstava”, rekla je Buhač.

Podsjetimo, generalni štrajk gotovo 4.000 zdravstvenih radnika HNK započeo je 2. novembra, nakon višemjesečnog pozivanja Vlade na čelu s Nevenkom Hercegom da započnu pregovarački proces. S početkom pregovora, zdravstveni radnici poručili su da je vlada ponižavala zdravstvene radnike, rekavši da krše Zakon.

Prethodni članakVLADA DALA SAGLASNOST NA KOLEKTIVNI UGOVOR SA ZDRAVSTVENIM RADNICIMA
Naredni članakU Tužilaštvu HNK ispitan muškarac kod kojeg je pronađen arsenal oružja u Mostaru