Panika među Hrvatima u Grčkoj: Moraju se pretvarati da su Srbi

Deset napetih dana. Tenzije su na vrhuncu, ulje ne treba niti dodavati “na vatru”, sve je ludo u grčko-hrvatskim odnosima da – luđe biti ne može.

Okršaji, barem oni zvanični, fudbalski, tek trebaju početi, a zbog onih “manje zvaničnih”, sudara u ponedjeljak naveče, atmosfera je toliko naelektrisana da sve frca od iskri! A sve će kulminirati potencijalno novim atinskim haosom iduće subote.

Neki idu toliko daleko da već sad dižu ruke od svega i tvrde da je Dinamu potpunu sigurnost nemoguće garantovati sljedeće sedmice u Grčkoj!

Puna mobilizacija u Grčkoj, ali i u Hrvatskoj. Čini se da će troškovi osiguranja rušiti sve rekorde, jer valja se pripremiti za sve moguće scenarije. A počelo je ubistvom, kao “zagrijavanje”.

Odnosi nikad gori

Podsjećamo, danas igraju Hajduk – PAOK u Splitu, sljedeći utorak Dinamo i AEK u Zagrebu, a potom u četvrtak, 17. avgusta, PAOK i Hajduk u Solunu, te u subotu, 19. avgusta AEK i Dinamo u Atini.

Iako nema konkretnih potvrda, postoji procjena da bi navijači PAOK-a mogli zajedno promarširati sa srpskim “grobarim”a u Hrvatsku, jer im je cilj “izazivanje haosa na nekoj od lokacija”. Ako već ne dođu do Splita.

Možda odnosi Hrvatske i Grčke nikad nisu bili kao oni uzorni s Njemačkom, ali činjenica je da ovakvo stanje još nije zabilježeno na relaciji Zagreb-Atina.

Premijer Plenković hitno je telefonirao sa grčkim kolegom, a  tamošnji mediji “proklinju sve hrvatsko”, a čak se putem društvenih mreža proširuju informacije o osvetama i na nedužnim hrvatskim turistima.

Što li nas tek čeka sljedeće sedmice, kad će prvo Hajduk u Solun? Možda će Torcida poželjeti “nadmašiti” svoje rivale u Hrvatskoj, strahuju policije na obje strane, to bi mogao biti žestoki lom ako se zaista ostvare najgore moguće prognoze.

Već sad se zna da će Dinamovo gostovanje u Atini osiguravati i hrvatska policija. Dakle, posebna ekipa specijalizoana za osiguranje u inostranstvu doći će u glavni gad Grčke nekoliko dana ranije, provjeriti sve, od aerodroma, rute do hotela, sam hotel, okolinu, nadziraće stadion, a sa samom ekipom, u dogovoru s Grcima, takođe će ići policajci.

Znalo se i prije da hrvatske klubove u Grčkoj ne očekuje prijateljska atmosfera, ali spomenutim ubistvom došlo se do nove tačke usijanja u međusobnim odnosima.

Alarm je upaljen, atmosfera ključa, a gdje su u cijeloj priči fudbaleri Dinama i Hajduka? Biće ovo bitka još nezapamćena i za njihove po ovom pitanju neiskusne glave. ;ožda će u pripremi ovih okršaja ključnu ulogu odigrati psiholozi.

“Ne bih bio Hrvatima u koži, onima koji su u Grčkoj. Ako ste Hrvat i trenutno ste na ljetovanju, dobro to kamuflirajte, ne ističite se i ne pokazujte odakle ste”, poruke su koje se šire društvenim mrežama, piše portal Dnevno.hr.

Panika se diže među hrvatskim turistima u Grčkoj koji “skrivaju identitet”, sve zbog opravdanog straha zbog – odmazde.

“Najbolje da se pretvarate da ste Srbi”, još jedan od savjeta koji dolazi od domaćina.

Možda nije ratno stanje, ali nije niti daleko od toga.

Prethodni članakSavjet ministara odobrio pružanje pomoći Sloveniji
Naredni članakHUMANI MOSTARSKI VATROGASCI: Spasili mačku koja se macila i mačiće