Pala holandska vlada, premijer Rute podnosi ostavku

Holandski premijer Mark Rute kaže da će podnijeti ostavku kabineta na čijem je čelu, nakon što u Vladi nije postignut dogovor o strožoj imigracionoj politici, pištu Tanjug i Rojters, a prenosi RTS.

Rute je saopštio da podnosi ostavku zbog nepremostivih razlika, te da će sljedeći korak biti raspisivanje novih izbora, prenosi Rojters.

– Nije tajna da se stavovi koalicionih partnera o imigracionoj politici razlikuju. Danas smo, nažalost, došli do zaključka da su te razlike postale nepremostive. Zato ću kralju podnijeti ostavku celog kabineta. Ovo je izuzetno žalosna politička realnost – rekao je Rute na pres-konferenciji.

Prethodno je i portparol Hrišćanske unije, jedne od četiri članice koalicione vlade, potvrdio da je mandat ove vlade okončan.

Stroža pravila za migrante

Pokušaj konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD), premijera Marka Rutea, da ograniči protok tražilaca azila u Holandiji podijelio je četiri stranke vladajuće koalicije, pošto su dvije manje stranke odbile da podrže taj prijedlog.

Napetosti su dostigle vrhunac ove nedjelje kada je Rute zahtijevao podršku za prijedlog da se ograniči ulaz djeci ratnih izbjeglica koje su već u Holandiji i da porodice moraju da sačekaju najmanje dvije godine prije nego što se ujedine.

Zbog tog prijedloga je Hrišćanska unija odlučila da napusti vladu, što je izazvalo krizu.

Opozicija za “novi pravac”

Odmah nakon vijesti o padu vlade, opozicione stranke su pozvale na nove izbore, pa je tako lider antiimigracione Partije za slobodu Gert Vilders na Tviteru napisao: “Brze izbore sada”.

Predsjednik Zelene ljevice DŽesi Klaver takođe je pozvao na izbore i za holandsku televiziju NOS rekao da je zemlji potrebna “promjena pravca”.

Holandija već ima jednu od najstrožih imigracionih politika u Evropi, ali je Rute pod pritiskom desnice mjesecima pokušavao da pronađe način da dodatno smanji priliv tražilaca azila.

Broj zahtjeva za azil u Holandiji porastao je prošle godine za trećinu, na više od 46.000, a Vlada je predvidjela da bi taj broj mogao da se poveća na više od 70.000 ove godine, što bi prevazišlo rekord iz 2015. godine.

Ruteova koalicija će ostati na vlasti do formiranja nove vlade nakon izbora, za koje se ne očekuje da budu održani prije sredine novembra.

U tehničkom mandatu vlada ne može da odlučuje o novim politikama, ali Rute je rekao da to neće uticati na podršku Ukrajini.

Prethodni članakĐoković u tri seta razbio Vavrinku
Naredni članakOdmor u Hrvatskoj luksuz: Pivo 16 KM, flaša vode 10 KM, evo kakve su ostale cijene