PADAJU TEŠKE RIJEČI U MOSTARU: Šuta ‘zapadni’ Mostar nazvao fašističkim, HDZ poručuje da je Mostar bio i ostaje ‘stolni’

Klub vijećnika HDZ BiH Mostar ne može ostati suzdržan na osude HVO i cjelokupnog hrvatskog naroda od strane SDA Mostar i njihove uzdanice, dežurnog komentatora, vijećnika u Gradskom vijeću Adila Šute koji u svojim medijskim objavama ‘zapadnu stranu’ naziva fašističkom, a ‘istočnu’ antifašističkom, poručili su danas poslijepodne iz Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Mostara.

Oni podsjećaju gradskog vijećnika Šutu i cjelokupnu javnost na, kako navode, istorijske činjenice koje se lažima ne mogu izbrisati jer postoje materijalni dokazi, a tiču se odbrane Grada Mostara.

”29.4.1992. godine, odlukom Kriznog stožera Skupštine opštine Mostar odbrana Grada Mostara se povjerava HVO. Degutantno je čitati redove koje je napisao vijećnik Šuta, o događajima koji su se navodno dogodili godinu dana od ove odluke. Teško je vjerovati takvim riječima, posebno jer postoji bezbroj materijalnih dokaza koji govore da su upravo pojedini tadašnji pripadnici HVO muslimanske vjeroispovijesti po nalogu ratnih zločinaca u redovima tadašnjeg komande Armije na svirep način zarobili, a onda mučili i ubijali svoje dojučerašnje saborce, iste one kojima je povjerena odbrana Grada Mostara dok su oni bacali cvijeće pred tenkove JNA”, kaže se u saopštenju vijećnika HDZ-a.

”Istina i činjenice su bile i ostaće na strani onih koji su u to vrijeme branili cijeli Grad Mostar ne birajući stranu koju će braniti, na strani onih koji mogu i žele planirati budućnost i perspektivu Grada Mostara, dok će podjele, demagogija i narativ okrivljivanja drugih zbog prikrivanja vojnih ili političkih neuspjeha vlastite politike ostati rezervirana za žalosno skupljanje sitnih političkih poena.

Mostar će pobijediti takvu ideologiju i biti primjer za cijelu BiH kako, a ne primjer podjele koju potajno želite u Bosni i Hercegovini i vraćanje na „grad slučaj“ i nered u kojem se očito dobro snalazite. Uprkos ovakvim pojavama u društvu koje nekad dobiju i značajan medijski prostor, pa čak postanu i gradski vijećnici, Mostar je bio i ostaće stolni grad svih Hrvata, a istovremeno i jedini pravi multikulturni i multinacionalni grad u Bosni i Hercegovini, grad na čijem prostoru nema pedlja bez krvi hrvatskih branitelja, za razliku od pripadnika tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine, tobože još i antifašističke, iste one koja se pojavila u trenutku kada je HVO oslabljen i razvučen čuvajući liniju cijelog grada i umjesto da pomognu odbrani našega grada odlučili su fašističkim metodama organizirati logore za nebošnjake, dojučerašnje susjede, prijatelje i saborce. A danas 30 godina kasnije opet iz istog, samo danas civilnog, ‘zapovjedništva’ pokušavati iskrivljavati  činjenice, vrijeđati i umanjivati žrtvu i doprinos onih koji su branili i odbranili naš grad, a svjesno zanemarivati materijalne dokaze o ratnim zločinima tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine.  Dragi Šuta, nekad je bolje da šutiš”, poručili su iz Kluba vijećnika HDZ BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Adil Šuta objavio je juče, povodom 9. maja da je u Mostaru herojski odbranjena BiH i da su se u ovom gradu sukobile dvije ideologije.

”Odbranili smo se 9.maja 1993.godine i otišli 9.maja 1995.godine na Dan Evrope noseći ponosno zastavu sa ljiljanima!

Naime, tog 9. maja 1995. godine Bosna i Hercegovina je prvi put u svojoj istoriji dobila poziv da učestvuje u vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom.
Čitavom svijetu pokazali smo herojsku i časnu borbu za opstanak naroda i domovine Bosne i Hercegovine .
U kolektivnoj memoriji građana Mostara 9.maj 1993. godine ostaće trajno zabilježen kao vrijeme kada su se na obalama Neretve sukobile dvije nepomirljive ideologije: fašizam sa zapadne strane grada i antifašizam kojeg su baštinili građani i njihovi branioci u istočnoj polovini Mostara. Agresija hrvatskih snaga (HVO i HV), pokrenuta svom silinom u zoru tog 9.maja – kada je cijela Evropa spremala dostojanstvena slavlja antifašističke pobjede u Drugom svjetskom ratu, uprkos nezapamćenim razaranjima gradskih naselja, masovnim progonima, hapšenjima i zatočenjima u koncentracione logore, zaustavljena je u samom centru Mostara pred snažnim otporom branilaca Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Grad je mjesecima proživljavao paklenu golgotu, ali je na koncu preživio krvavu agresiju i pobijedio, zahvaljujući ljudima koji su branili svoje porodice, svoj rodni grad i ideje i vrijednosti 9.maja – Dana pobjede nad fašizmom”, objavio je Šuta.
Prethodni članakPATRIJARH U TREBINJU: DOŠAO SAM DA UTJEŠIM, ALI SAM UTJEŠEN VAŠOM VJEROM
Naredni članakMamić tužio Hrvatsku