Ovo je posljednje istraživanje rejtinga političkih stranaka pred izbore u Srbiji

Istraživanje opredjeljenja birača je sprovedeno na uzorku veličine 3712 ispitanika, u periodu od 12. do 14. decembra 2023. godine. Uzorak je reprezentativan za punoljetnu populaciju Srbije bez Kosova i Metohije. U anketu nisu uključeni građani s pravom glasa koji žive na Kosovu i Metohiji, kao ni oni koji žive u inostranstvu. Prikupljanje podataka obavljeno je kombinovanjem telefonske ankete (fiksni i mobilni telefoni), sprovedene metodom slučajnog uzorka i online ankete, sprovedene na uzorku ispitanika iz Ipsosovog online panela. Telefonske ankete čine 75% uzorka, a online ankete 25%. Rezultati ankete odnose se na građane sa pravom glasa prisutne u Srbiji bez Kosova i Metohije.

Procjena izlaznosti napravljena je na cijelom uzorku, dok je procjena izbornih rezultata lista na parlamentarnim izborima rađena na poduzorku opredjeljenih ispitanika, odnosno onih ispitanika koji su u anketi rekli za koga će glasati. U procjenu su uračunati i nevažeći listići, za koje je Ipsos, na osnovu rezultata prethodnih izbora, postavio hipotezu da će ih biti 3%.

Kako se radi o anketi završenoj tri dana pre održavanja izbora, podaci predstavljaju procjenu rezultata izbora agencije Ipsos Strategic Marketing. Naručilac istraživanja je lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane.

Izlaznost: Očekivana izlaznost iznosi 56.4%, odnosno očekuje se da bude u intervalu od 54.6% do 58.2% u odnosu na broj upisnih birača.

Parlamentarni izbori: Prema ovoj anketi, lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane će osvojiti najveći broj mandata, budući da tri dana pred izbore imaju podršku 44.6% birača. Sljedeća po snazi je lista Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić sa 23.6%, a trećeplasirana lista Ivica Dačić – Premijer Srbije sa 8.7%. Na osnovu ankete cenzus prelaze lista Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju, zatim lista Mi, glas iz Naroda – prof. dr Branimir Nestorović, kao i lista Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga. Treba napomenuti da postoji verovatnoća da lista Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga ostane ispod cenzusa, budući da se donja granica intervala poverenja nalazi ispod granične vrednosti od 3%. Za manjinske stranke mandati se računaju po posebnoj formuli (Tabela 1).

Važna napomena: Postizborna istraživanja pokazuju da jedan broj glasača odlučuje za koga će glasati u posljednjih nekoliko dana pred izbore. Iz tog razloga, kao i zbog niske lojalnosti birača određenih stranaka, moguće je da u posljednjem trentutku dođe do prelivanja glasova unutar blokova sličnih stranka.

Detaljni prikaz rezultata ankete Ipsosa sprovedene tokom prethodna tri dana, u okviru koje su procijenjeni rezultati parlamentarnih izbora, prikazani su u tabeli 1. Sve procjene su date sa statističkim intervalima povjerenja, koji, sa 95% sigurnosti, daju gornju i donju granicu u kojoj bi se kretali konačni izborni rezultati.

Prethodni članakŽENA SE PORODILA U AUTOMOBILU NADOMAK MOSTARA
Naredni članakVUČIĆ POSLAO MOĆNU PORUKU: Srbija ostaje na putu uspeha – ne sme da stane