Otvorene 101. Šantićeve večeri poezije -Šantić za sve koji žive u BiH treba biti putokaz za bolje odnose

U Mostaru su večeras otvorene 101. Šantićeve večeri poezije u organizacji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta“- Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno umjetničkog društva “Gusle“.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila manifestaciju rekavši da Aleksa Šantić, za sve koji žive u BiH, mora da bude putokaz za bolje međusobne odnose i više razumijevanja i sloge.

Ona je naglasila da je Aleksa Šantić, prije svega, simbol ljubavi, slobode, rodoljublja i to, kako je rekla, svi znamo i time se trebamo voditi.

„Iz njegovog umjetničkog opusa i bremenitog života možemo naučiti i kako svim svojim bićem voljeti svoju otadžbinu, ali i svakog običnog, ‘malog’ čovjeka. Šantić je u tom smislu bio mnogo više od pjesme, imena i prezimena, ili istorijskog trenutka u kojem je živio“, rekla je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je navela da „Šantićeve večeri poezije“ znače mnoge više od večeri poezije i da je to jedna od karika koja spaja, koja nas je naučila toliko dobrih stvari o životu. Rekla je da je večeras u Mostaru prvenstveno da bi dala podršku organizatorima da se istraje u teškim vremenima i da se održi tradicija i sjećanje na velikog pjesnika.

Vršitelj dužnosti predsjednika Srpskog prosvjetnog  i kulturnog društva Prosvjeta-Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović je rekla da se prosvjeta odlučila da održi manifestaciju i pored pandemije i složene situacije.

„Šantićeve večeri su se održavale i u puno težim vremenima i složenijim okolnostima. Ova manifestacija odavno je izašla iz okvira poetskih večeri i postale su prepoznatljiva manifestacija, ne samo u Mostaru već i u regionu“, rekla je Bjelica Šagovnović.

Pojasnila je da Prosvjeta, prije svega kroz Šantieve večeri poezije, čuva sjećanje na velikog pjesnika, srpsku kulturu, jezik i tradiciju, ali da se radi i na tome da ova manifestacija bude mjesto susreta, saradnje, ljubavi.

„Iznad svega nastojimo djelovati na univerzalnim ljudskim vrijednostima koje je upravo Šantić kao čovjek njegovao- slobodi, ljubavi, čovjekoljublju i kosmopolitizmu. Aleksa je bio mnogo više od pjesnika. Sa svojim savremenicima postavio je temelje kulture u Mostaru…Želimo da na našim  jakim temeljima ponovo gradimo našu kulturu u Mostaru“, rekla je Bjelica-Šagovnović.

Iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović obraćajući se prisutnima u ime Eparhije zahumsko-hercegovake rekao je da su Šantićeve večeri poezije večeras u znaku Nemanjića i da svi koji koriste prefisk srpski trebaju imati na umu sve što su Nemanjići i Sveti Sava ostavili u amanet srpskom narodu.

Pozvao je na obnovu jedinstva i srpske pozicije, ali i na obnovu svega za što se sposobno da se obnovi.

„Ovo je još jedan u nizu događaja koji svjedoči da možemo…Kroz ove dane treba da se sjetimo Šantića ,Nemanjića i toga ko smo i šta smo“, poručio je Pavlović.

Predstavnik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i premijera Nevenka Hercega, Darko Juka poručio je Vlada kantona bila i da će biti podrška pri organizovanu Šantićevih večeri poezije.

Juka je govoreći o značaju ove manifestacije i Šantića rekao da je Šantić jedno od najvećih imena koje je hodilo ulicama Mostara.

„Šantić je bio naš, ali bio je i svačiji…Nepojmljivo je spomenuti Aleksu da se ne spomene Mostar i obrnuto…Kada je i pisao najprisnije o onome što je naše mostarsko, širio je poruku i misao spajanja i ljubavi i osjećaja pripadnosti…“, rekao je Juka.

Na manifestaciji su bili prisutni i predstavnici hercegovačkih opština, predstavnici Republike Srbije, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i mnogi drugi gosti.

Na otvaranju je predstavljena izložba pod nazivom “Nemanjići-rađanje kraljevine“ i muzičko – poetski program ‘Nemanjići i Šantić’. Radi se o izložbi kostima koji su rađeni za istoimenu seriju koju je snimao RTS povodom 800 godina srpskog kraljevstva i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Prisutni su uživali i u Šantićevoj poeziji i muzičkom programu.

Prije same manifestacije u Vladičanskom dvoru u Mostaru, predsjednica Cvijanović i članovi Prosvjete položli su cvijeće na spomenik Aleski Šantiću u Šantićevom parku u Mostaru i prisustvovali pomenu na grobu Alekse Šantića na Pravoslavnom groblju Bjelušine.

Šantićeve večeri poezije traju do nedelje 18. oktobra .