OTVORENA NEVESINJSKA OLIMPIJADA (FOTO)

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske Siniša Karan večeras je na Trgu slobode u Nevesinju svečano otvorio 148.  „Nevesinjsku olimpijadu“.

Karan je rekao da su istorija, tradicija i kultura srpskog naroda nepresušne i da traju stotinama godina.

„Trajalo je i kada su srpski narodi borili protiv raznih osvajača i ugnjetavača. Sabirali su se okupljali i družili i tada“, rekao je Karan.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske Siniša Karan

Kaže da u mnogim opštinama ima manifestacija koje se nisu do sada mogle na pravi način iskazati, ali da se mora raditi na tome.

„Ovo je primjer kako se generacijama prenose iskustva proslave olimpijade. Danas je to kulturna manifestacija i u funkciji je razvoja turizma, a zapravo je postala kao jedna oslobodilačka ideja  srpskog naroda. Ona u svom korijenu nosi oslobodilački i slobodarski duh srpskog naroda“, poručio je Karan.

Karan je rekao da će Vlada Srpske nastaviti pomagati ovakve manifestacije i brojne druge od značaja za istoriju i tradiciju, ali i sve druge projekte u Nevesinju.

Karan kaže da mu ovakve manifestacije nisu strane jer je i on odrastao uz jednu sličnu manifestaciju gdje se povlačio konop i bacao kamen sa ramena.

Zamjenik predsjednika Odbora za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović podsjeća  da „Nevesinjska olimpijada“ označava tradiciju, ali i nešto mnogo više.

„Ona znači nešto mnogo više, pogotovo u ovim teškim danima za Srbiju, Srpsku i srpski narod. Ona znači sabranje i sabiranje svih naših ljubi iz ovoga kraja , dijaspore i regiona. To je i najvažniji dio u ovim teškim trenucima koji definitivno jesu“, rekao je Vujadinović.

Vujadinović je u ime predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije prenio poruku da će Srbija uvijek biti, kako je rekao,  „uz naš narod i uz svoju Republiku Srpsku“.

„To je najvažnija poruka koju nosimo iz Srbije. Ona je sada najpotrebnija, a prije nekoliko dana smo je u Prijedoru pokazali i praktično obilježavajući zajedničku bol Srpke i Srbije i srpskog naroda na Balkanu“, poručio je Vujadinović.

Načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da je „Nevesinjska olimpijada“ radost za svakog čovjeka i da je otvorena za sve, bez obzira kojoj političkoj stranci pripadali.

Pozvao je sve da sutra dođu na centralnu manifestaciju na Bratačkom lugu i na konjske trke.

Ovogodišnji program bio je u znaku tradicionalne pjesme i igre, a specijalna gošća večeri bila je muzička umjetnica iz Kragujevca Katarina Bogdanović. Nastupili su i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Alat“ iz Trebinja, nevesinjske etno grupe „Simonida“ i „Sveti Dimitrije“ i narodni guslar Žarko Ivanišević.

Manifestaciji su prisustvovali načelnici istočnohercegovačkih opština, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, konzuli Republike Srbije u Mostaru i Trebinju i brojni drugi gosti.

Centralni događaj 148. Nevesinjske olimpijade sa konjskim trkama, tradicionalnim i viteškim disciplinama biće održan sutra na Bratačkom lugu kod Nevesinjea.

Stari i mladi, amateri i profesionalci pokazivaće snagu, spretnost i sportsko umijeće, a kruna viteškog nadmetanja biće tri galoperske trke koje su vijek i po prepoznatljivo obilježje Nevesinjske olimpijade.

Organizator Olimpijade je Opština Nevesinje, pokrovitelj Vlada RS, a manifestaciju sporta, kulture i turizma podržavaju i brojni sponzori.

Prethodni članakMostar: Vozač preminuo u toku vožnje od srčanog udara
Naredni članakSijarto podržao Dodika “U toku je hajka na političare koji zastupaju nacionalne interese”