Osumnjičeni pritvoren, a Brus Li će biti vraćen u park u Mostaru

Opštinski sud u Mostaru je 11. marta odredio mjesec dana pritvora Danijelu Prci, osumnjičenom za krađu statue Brus Lija, svjetski poznatog glumca i majstora borilačkih vještina, saopštilo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanjskog kantona (HNK).

Četrdesetšestogodišnji Prce je također osumnjičen i za nepovezane krađe u dvije mostarske prodavnice, gdje je ukrao novac i robu, zbog čega je osumnjičen za “produženo krivično djelo teška krađa”, navelo je tužilaštvo u saopštenju.

Prce, koji je povratnik u vršenju ove vrste krivičnih djela, je uz pomoć građevinskog alata prepilao metalne veze statue sa betonskim postoljem, odvezao statuu izvan grada, a zatim izrezao na četiri djela, objasnilo je tužilaštvo.

Statua Brus Lija, koju je mostarska policija pronašla oštećenu 9. marta, biće vraćena na postolje u parku Zrinjevac u Mostaru, potvrdili su u ponedjeljak, 11. marta, iz mostarske Gradske uprave za Radio Slobodna Evropa.

“Biće moguće izvršiti sanaciju spomenika”, naveli su iz uprave.

“Kriminalistička istraga bila je komplikovana iz više razloga, a pogotovo što park Zrinjevac nema video nadzora. Uprkos svim otežavajućim okolnostima, inspektori su za kratko vrijeme uspjeli utvrditi identitet osumnjičenog, lišiti ga slobode i pronaći predmetni kip, koji je oštećen”, navedeno je tokom proteklog vikenda u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova HNK.

Ovaj spomenik je umjetničko djelo akademskog kipara Ivana Fijolića, a postavljen je u parku Zrinjevac u novembru 2005. godine.

Prve noći nakon što je postavljen, nestale su nunčake, Leejevo popularno oružje.

Spomenik je više puta bio na meti vandala, te je bio uklanjan zbog restauracije, a vraćen je u park Zrinjevac 2013. godine.

Postavljanje spomenika Brus Liju ideja je ljudi okupljenih oko “Urbanog pokreta Mostar” koji su time želeli da pošalju poruku univerzalne pravde, za koju se borio ovaj filmski lik.

Statua u Mostaru je bila prvi spomenik Brus Liju u svijetu, a dan kasnije je slična statua postavljena i u Hong Kongu, gdje je ovaj glumac počeo karijeru.

Prethodni članakUžas kod Živinica: Muškarac nastradao prilikom pada na TRANSPORTNU TRAKU Rudnika Dubrave
Naredni članakPostavljaju se semafori na sjevernom ulazu u Mostar