CRKVA KOD STOCA OSKRNAVLJENA NEOVLAŠTENIM SNIMANJEM FILMA O KRALJU TVRTKU

Imovina srpskog naroda u Federaciji i Srpske pravoslavne crkve ponovo je na udaru. Ovoga puta nisu u pitanju vandali ili NN lica, već kulturni radnici iz Federacije iza čijih projekata stoje institucije Federacije. Kako saznajemo iz Crkvene opštine stolačke Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske prilikom izrade dokumentarno-igranog filma “Kralj Tvrtko”, finansijski podržanog iz Federacije BiH, došlo do neovlaštenog snimanja i skrnavljenja Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Ošanićima kod Stoca.

“Ova crkva, u vlasništvu naše crkvene opštine, kao dio graditeljske cjeline, sa grobljem, sudačkim stolicama, dvorištem i zidom, nacionalni je spomenik BiH, na koji bi trebalo da se, prema Odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, primjenjuju zakonom utvrđene mjere zaštite i rehabilitacije, za čije osiguranje i sprovođenje je zadužena Vlada FBiH”, istaknuto je iz Eparhije.

Iz Crkvene opštine stolačke su precizirali da je ekipa audio-vizuelnog projekta “Kralj Tvrtko”, koji je finansijski podržala Fondacija za kinematografiju FBiH, producenta Tvrtka Milovića i režisera Zorana Kubure 23. juna neovlašteno i bez bilo kakve najave, pa i dopuštenja vlasnika tog sakralnog prostora, u njemu snimala.

Navode da se ta ekipa kretala i u oltaru, koristeći čak i Časnu trpezu da bi pojedini njeni članovi u svojim javnim interpretacijama mistifikovali istorijske fakte, osnovne elemente crkvene arhitekture i motive crkvene umjetnosti.

“Iako ovo, kao i svako pravo na mišljenje, ne iziskuje ničiju naročitu dozvolu, ali kao i sam ovaj čin neovlaštenog snimanja, za koji je, ipak, potrebno odobrenje, baš kao i ovaj odnos prema bogoslužbenom prostoru – ne sadrži ni elementarnu pristojnost, a kamoli ozbiljan naučni, umjetnički, pa i kulturni pristup uopšte”, istaknuto je iz Eparhije.

Iz Crkvene opštine stolačke su zbog toga najavili da će u slučaju upotrebe i prikazivanja tako napravljenog video-materijala preduzeti sve neophodne zakonske mjere.

Oni su upozorili da će te mjere biti preduzete, pozivajući na primjerenu reakciju i da taj čin osude sve nadležne opštinske, kantonalne, entitetske i organe BiH, komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i institucije kulture, kao i one koji pružaju podršku ovom i takvom projektu.

“Na taj način će pomoći jednoj crkvenoj zajednici u očuvanju ovog i mnogih drugih objekata, koji čekaju svoju obnovu, a kako bismo zajednički zaštitili jednu posebnu arhitekturu naše sakralne baštine, ali i opštu kulturu”, istaknuto je iz Eparhije.

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.

Prethodni članakU Neumu uhapšen mladić (27) iz Zenice
Naredni članakDodik: Nevesinjska puška – dokaz da su Srbi uvijek bili na strani oslobodilaca i antifašista