Oštra reagovanja iz Srpske: Nema pravde za ubijene pripadnike ЈNA

Pravde nema za osam zarobljenih, a potom u sarajevskom Velikom parku pogubljenih pripadnika tadašnje Јugoslovenske narodne armije.

Prvostepenom presudom Suda BiH krivice su oslobođeni bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a tzv, Republike BiH Dragan Vikić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH, Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Obrazloženje predsjedavajućeg sudskog vijeća Zorana Božića je, da optuženi nisu imali efektivnu kontrolu nad izvršiocima, da nijedan navod iz optužnice nije dokazan, te prebacuje krivicu na Nedžada Herendu i pripadnike tzv. Ševa.

Dok su Vikića brojne Sarajlije okupljene ispred sudskog kompleksa dočekale sa ovacijama, porodicama žrtava nije preostala ni vjera u pravdu.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savićocijenio je kao novu nepravdu prvostepenu presudu Suda BiH, koji je danas oslobodio optužene za ubistvo pripadnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu – bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragana Vikića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Predsjednik Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac ocijenio je kao sramotnu današnju oslobađajuću presudu Suda BiH optuženima za ubistvo vojnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu, ističući da je to još jedan dokaz da Bošnjaci ne žele pomirenje.

– Јoš jedan sraman čin Suda i Tužilaštva BiH i znak da Republika Srpska treba da prestane da ih finansira. Pored svih dokaza i ubistava koja su se dogodila u Sarajevu tokom rata današnja presuda samo pokazuje svu sramotu BiH – rekao je Šehovac Srni.

Oslobađajuća prvostepena presuda Suda BiH u predmetu “Veliki park” potvrda je da pravosudne institucije BiH amnestiraju jednu stranu u konfliktu u BiH i istovremeno podrivaju povjerenje boraca iz Republike Srpske u pravni poredak ove zemlje, izjavio je Srni predsjednik opštinske Boračke organizacije Istočnog Novog Sarajeva Dragiša Tuševljak.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je Srni da skandalozna oslobađajuća presuda Suda BiH optuženim za ubistvo vojnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu dokazuje da su bošnjački političari potpuno preuzeli pravosuđe u BiH.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da posljednja u nivou oslobađajućih presuda Suda BiH za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda potvrđuje namjenu i ulogu neustavnog konstrukta koje se zove pravosuđe na nivou BiH – cementiranje laži o proteklom ratu u svrhu ispunjavanja ciljeva bošnjačko-muslimanske strane.

RTRS/SRNA

Prethodni članakKakvo nas vrijeme očekuje za vikend
Naredni članakSelaković: Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN prvi put nije bilo horske podrške Prištini