OSNOVANO UDRUŽENJE SLAĆANA

U Nevesinju je juče formirano Udruženje „Dokoljen“, čiji su članovi građani porijeklom iz sela Slato. Udruženje je dobilo naziv po cvijetu dokoljen, koji predstavlja upečatljivu karakteristiku ovog nevesinjskog sela.

Na osnivačkoj skupštini usvojen je Statut Udruženja i izabrani su članovi radnih tijela.

Za predsjednika Skupštine imenovan je Petar Savić, a za potpredsjednika Srđan Bratić.

Predsjednik Upravnog odbora je Ranko Okuka, a njegov zamjenik biće Dragomir Bakoč.

Inicijativa za formiranje Udruženja potekla je od pukovnika Zorana Janjića još 2013. godine, kada je selo Slato trebalo da bude domaćin proslave jubileja 1700 godina od Milanskog edikta.

Za tu priliku pukovnik Janjić je pripremio tekst sa predloženim idejama kako bi Slato moglo postati sjedište duhovnog, kulturno-umjetničkog i sportsko-turističkog okupljanja.

Kako su obilne kiše tog proljeća onemogućile da se svečanost održi u ovom selu, ideje nisu sprovedene u djelo. Ipak, opstale su u razgovorima zavičajaca, koji se, bez obzira na međusobnu udaljenost, drže na okupu. Upravo tu je i odlučeno da iskoriste snagu jedinstva i oforme udruženje, koje će biti nosilac budućih projekata značajnih za napredak Slata.

„Vjerujem da možemo napraviti od porte crkve na Volujaku najljepši park, da možemo revitalizovati školu, da kućama Petra Savića i braće Savić možemo osigurati status spomenika kulture, te da ćemo ono što su nam ostavili naši preci sačuvati i unaprijediti i kao takvo ostaviti našim potomcima“, poručio je Janjić.

Predsjednik Upravnog odbora Ranko Okuka istakao je da će Udurženje raditi na stvaranju boljih uslova za život ljudi u Slatu.

Prema njegovim riječima, za ovu godinu planirano je da se uspostavi signal mobilne telefonije na ovom području, da se uradi sanacija puta, zatim izrade projekti za rekonstrukciju škole i uređenja porte crkve na Volujaku. Takođe, u planu je da se u narednom periodu izradi spomenik, koji bi bio posvećen borcima iz ovog sela, koji su život izgubili u Otadžbinskom ratu.

„Što se tiče kulturnog djelovanja, planirano je da se organizuju Dani dokoljena, tokom kojih bi organizovali likovnu koloniju i izložbu radova, a zatim i dane koševine“, zaključio je Okuka.

Radionevesinje

Prethodni članakMOSTAR: ISLAMASKA ZAJEDNICA PROTIV IZGRADNJE HRAVTSKOG NARODNOG KAZALIŠTA
Naredni članakStanovnici Donbasa nastavljaju da pristižu u Rusiju