OSNAŽIVANJE SARADNJE ZADARSKOG I HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOG ARHIVA

Direktor Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona Amir Kadribegović posjetio je  Državni arhiv u Zadru gdje se susreo s direktorom  Antom Gverićem.
Tokom sastanka razmotrene su mogućnosti osnaživanja stručne saradnje u arhivskoj djelatnosti posebno vezano uz činjenicu kako dva arhiva od ranije imaju potpisanu Deklaraciju o saradnji.

Nakon predstavljanja aktuelnosti vezane za rad Arhiva HNK, direktor Kadribegović podsjetio je kako slijedeće godine Arhiv slavi sedamdesetu godišnjicu djelovanja uputivši poziv Državnom arhivu u Zadru za učešće u programu obilježavanja tog značajnog jubileja.

„Arhiv HNK suočen je s brojnim izazovima kako u infrastrukturnom, tako i u stručnom smislu. Kada govorimo o infrastrukturi prioriteno mislim na potrebu rekonstruisanja zgrade u kojoj je Arhiv smješten, te uređenje čitaonice. Takođe, pred nama su savremeni arhivistički stručni izazovi, kao što je digitalizacija arhivske građe u čemu Državni arhiv u Zadru ima bogato iskustvo. Zbog toga su nam iskustva koji stručnjaci u zadarskom arhivu imaju od izuzetnog značaja“, kazao je direktor Kadribegović.

Direktor Gverić predstavio je najznačajnije projekte zadarskog arhiva, izdvojivši digitalizaciju matičnih knjiga, te izrazio spremnost za nastavak saradnje na projektima od obostranog interesa.

Nakon sastanka, organiziran je obilazak prostorija Državnog arhiva u Zadru u kojem se čuva, štiti i restaurira izuzetno vrijedna arhivska građa.

 

 

Prethodni članakRUŽNE PORUKE: Oskrnavljena ograda Sabornog hrama u Tuzli
Naredni članakDreković oslobođen optužbi