ORBANOV ŠEF DIPLOMATIJE: Ruska vakcina je najbolja, privatno to znaju i EU zvaničnici ali zbog politike neće da priznaju

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je “frustriran” zbog zapadnih zvaničnika koji se, kako je rekao, politički poigravaju sa ruskom vakcinom Sputnjik V i koji ne  smiju javno da priznaju da je ta vakcina “najbolja”.

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je Fajzerovu, Moderninu, AstraZenekinu i vakcinu kompanije Džonson i Džonson, ali ruska vakcina – prva registrovana vakcina protiv korone na svijetu i dalje čeka na odobrenje, uprkos tome što se primjenjuje u 70 zemalja širom svijeta.

Za Mađare koji su primili ovu vakcinu to znači da ne mogu da dobiju EU digitalnu kovid potvrdu, uprkos tome što će Mađarska početi lokalno da proizvodi to cjepivo iduće godine.

“Ovo je političko i ideološko pitanje i to me jako frustrira”, rekao je u intervjuu za Raša tudej Sijarto, naglasivši da prema EU regulativama EMA ili vlade država članica mogu da odobre vakcine, kao što je mađarska vlada učinila sa ruskom i kineskom vakcinom. “Ne razumijemo zašto to ne rade i ostale države članice”, dodao je on.

Odluka EU da Sputnjik V “drži na ledu” je više pitanje pitanje politike nego efikasnosti, rekao je on.

“Kada god pričam sa zapadnoevropskim kolegama, uvijek mi kažu da su svjesni toga da su ruska naučna dostignuća na dobrom glasu. Privatno svi to govore, ali kada izađu u javnost, svi govore drugačije”, rekao je Sijarto koji je dodao da svojim kolegama iz EU uvijek govori da je ruska vakcina “najbolja”.

“Nadao sam se da će sukobi biti ostavljeni po strani. Nadam se da će zemlje razumjeti da moramo da svi zajedno radimo na očuvanju života ljudi. Nažalost, u ovom slučaju toga nema”, rekao je on i dodao da je Mađarska, zahvaljujući Sinofarmu i Sputnjiku V uspjela da se otvori i oporavi ekonomiju dva mjeseca prije evropskog prosjeka.

Istraživanja objavljena u uglednom medicinskom časopisu Lancet i komparativne studije iz Mađarske objavljene ove sedmice pokazuju da je ruska vakcina najefikasnija od svih pet cjepiva u sprečavanju smrtnih ishoda od kovida. Istraživanje na 3,7 miliona ljudi pokazalo je i da je ruska vakcina druga po efikasnosti u prevenciji same infekcije, nakon američke Moderne, navodi RT.

I sam Sijarto odabrao je rusko cjepivo. “Razlog zašto sam se vakcinisao Sputnjikom je vrlo jednostavan. Kada sam bio dijete bio sam vakcinisan sovjetskim vakcinama. Budući da sam još uvijek živ i zdrav, odlučio sam da nema potrebe za promjenom”, rekao je on.

Kurir.rs

Prethodni članak“To su monstrumi, nemam dilemu” Dr Grujičić tvrdi da je omikron soj potvrda da je korona napravljena kao BIOLOŠKO ORUŽJE
Naredni članakISPOVIJEST ĆIRE BLAŽEVIĆ: Ložio sam se na Milenu Dravić! Imao sam dogovor sa Stambolićem da uzmem Zvezdu! Protiv RAKA idem do pobjede