Orban: Zapadne zemlje žele vojno da pobijede Rusiju da bi se dokopale njenog bogatstva

Zapadne zemlje žele vojno da pobijede Rusiju u sukobu u Ukrajini da bi se dokopale njenog bogatstva, kao što su to pokušavale da urade devedesetih godina prošlog vijeka, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu televiziji Hir.

– Zapadni lideri, koji su militaristički nastrojeni, žele da vojno poraze Rusiju. Njihov briljantan plan je apsolutno jednostavan, jer se radi o novcu koji daje uticaj i moć – rekao je on odgovarajući na pitanje zašto Zapad želi da vojno porazi Rusiju u ukrajinskom sukobu.

S tim u vezi, Orban je podsjetio na period 1990-ih kada su, po njegovim riječima, “Evropljani bili dočekani u Rusiji raširenih ruku i slobodno prodirali u rusku ekonomiju”.

Premijer smatra da je Zapad tada pokušao da eksploatiše Rusiju i Ukrajinu, ali da su Rusi na kraju preuzeli sve u svoje ruke i organizovali ekonomiju po svom nahođenju.

Sada bi mnogi na Zapadu želeli da se vrate u ta vremena, “maštaju o velikoj perestrojci na Istoku” i nadaju se da će im sukob u Ukrajini pružiti prilike za to, objasnio je Orban.

Prema njegovom mišljenju, razni “dobavljači oružja, kreditori, berzanski špekulanti” već pokušavaju da profitiraju iz ovog sukoba.

– A sada ću vam ispričati jednu relativno skoriju priču. Amerikanci promovišu odličan prijedlog da će Ukrajini ponovo dati kredit od 40 milijardi dolara, a Evropljani će, zauzvrat, garantovati. da će Ukrajinci vratiti ovaj dug – rekao je premijer Mađarske.

Orban je podsjetio da je Ukrajina sada zatrpana dugovima, dok je ranije bila bogata zemlja.

Prethodni članakMeksiko: Obrušio se balkon u noćnom klubu, poginule dve, povrijeđeno 15 osoba
Naredni članakDodik: Svesrpski sabor osudio svako nepoštovanje i kršenje Dejtonskog sporazuma