Orban predviđa samoubistvo NATO

Priprema NATO-a za operaciju u Ukrajini u suprotnosti je sa odbrambenom prirodom organizacije i preti joj samoubistvom, piše mađarski premijer Viktor Orban u članku za “Njuzvik”.

– NATO se približava prekretnici. Treba se sjetiti da je najuspješniji vojni savez u istoriji osnovan kao mirni projekat i njegov budući uspjeh zavisi od njegove sposobnosti da sačuva mir. Međutim, danas je umjesto mira na dnevnom redu težnja ka ratu, a umjesto odbrane – napad. Sve to protivrječi glavnim vrijednostima NATO – piše Orban povodom predstojećeg samita NATO u Vašingtonu.

Po njegovim riječima, NATO ima zadatak da sačuva Alijansu kao mirni projekat.

Kada je riječ o budućnosti Alijanse, Mađarska “se ne slaže u potpunosti sa većinom zemalja članica” koje smatraju da je sukob sa drugim geopolitičkim silama neizbježan.

– Danas sve veći broj glasova unutar NATO govori u korist potrebe ili čak neizbježnosti vojne konfrontacije sa drugim svjetskim geopolitičkim silama. Ta ideja o neizbježnoj konfrontaciji je kao samoispunjavajuće proročanstvo. Što više lideri NATO vjeruju u to da je sukob neizbježan, to će veću ulogu igrati u njegovom pokretanju – upozorio je Orban.

Kako je objasnio, to sada postaje sve očiglednije zbog vijesti da su počele pripreme za moguću operaciju NATO u Ukrajini, te da se trupe zemalja Alijanse već nalaze u blizini ukrajinskog fronta.

– Na sreću, Mađarska je postigla važan sporazum sa NATO-om kojim se priznaje naša važna uloga u Alijansi i koji nas oslobađa od direktne podrške Ukrajini, bilo vojne ili finansijske. Ali moramo biti veoma oprezni kada je riječ o odustajanju od vrijednosti na kojima je stvorena naša Alijansa. Cilj zbog kojeg je NATO formiran je da se osigura mir u interesu stabilnog ekonomskog, političkog i kulturnog razvoja. NATO ispunjava svoju namenu kada teži miru, a ne ratu. Ako izabere sukob umesto saradnje i rat umesto mira, izvršiće samoubistvo – zaključio je Orban.

Orban i njegova delegacija u petak su boravili u posjeti Rusiji, gdje je održan sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Mađarski premijer je posjetu Moskvi nazvao sljedećom etapom mirovne misije.

Prethodni članakBratunac: Obilježeno stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač – 32. godine zločin bez kazne (foto)
Naredni članakTri nagrade predstavi “Mali ratovi i kabine Zare” na Pozorišnim igrama BiH