Orban ponovio stav Mađarske “Ne želimo da šaljemo vojnike ili oružje izvan NATO saveza”

epa09775767 A handout photo made available by the Office of Prime Minister of Slovenia shows Hungarian Prime Minister Viktor Orban talking during the press conference with Slovenian Prime Minister after their meeting in Lendava, Slovenia, 21 February 2022. Prime Minister Orban is on an official visit to Slovenia. EPA-EFE/PRIME MINISTER OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Premijer Mađarske Viktor Orban komentarisao je posljednja dešavanja unutar EU i NATO saveza u kontekstu rata u Ukrajini te je naglasio kako Mađarska nikada neće pristati na prijedloge koji bi potencijalno mogli ugroziti njenu poziciju.

Govoreći o sastanku s predsjednikom Evropskog vijeća Šarl Mišel, Orban je naglasio kako su pregovori okončani, ali da za Mađarsku i druge države tek slijedi težak period.

– Ni prethodna sedmica nije bila laka, ali ova će biti još teža – rekao je mađarski premijer.

Takođe, on se osvrnuo na vanredni sastanak zemalja NATO saveza koji je zakazan za 24. mart, a na kojem će se razgovarati o ratu u Ukrajini i drugim problemima u odnosima s Ruskom Federacijom.

– Na stolu NATO su opasni prijedlozi. Neke države članice su još jednom pozvale na blokadu zračnog prostora iznad Ukrajine. NATO je odbrambeni savez. Imamo sposobnost da branimo jedni druge, ali nije posao NATO da se angažuje u vojnim akcijama van saveza – rekao je Orban.

Prethodni članakJEZIV PRIZOR Pronađena tijela oca i sina, jedan ležao u kući, drugi nađen mrtav na livadi
Naredni članak„Za ljepše Trebinje“ – Preko 1.000 građana, volontera i radnika u velikoj akciji uređenja grada