Orban, Kikl i Babiš potpisali ”Patriotski manifest”: ”U Еvropi je počela politička promjena”

Austrijska desničarska Slobodarska partija (FPO), Fides mađarskog premijera Viktora Orbana i populistička češka stranka ANO koju predvodi Andrej Babiš formirale su novi politički savez u koji su pozvale i ostale evropske stranke, saopštio je danas šef FPO Herbert Kikl.

U izjavi medijima na pres konferenciji kojoj su prisustvovala trojica lidera, Kikl je rekao da veruje da će se mnoge druge evropske stranke pridružiti novom političkom savezu narednih dana, preneo je Rojters.

Kako je prenio “Еuronjuz”, Orban, Kikl i Babiš potpisali su “Patriotski manifest” u nedjelju ujutru u Beču dok su pokušavali da pokrenu najveći desničarski blok u Еvropskom parlamentu.

Kako navode, trojica lidera, između ostalog, zahtijevaju više odlučivanja na nacionalnom nivou, bolju odbranu spoljnih granica od migracija i kritikuju “zeleni dogovor” za Еvropu.

“Promijenićemo evropsku politiku tako da ona ponovo služi nacijama i našim ljudima. Mi ćemo preferirati nacionalni suverenitet od federalizma, slobodu od naredbi, a mir od rata”, poručio je bivši premijer Češke Andrej Babiš koji je učestvovao na sastanku.

U Еvropskom parlamentu ima sedam političkih grupacija a da bi jedna bila formirana potrebna su 23 člana i da najmanje jedna četvrtina od 27 zemalja članica ЕU bude predstavljena u okviru grupe, navodi se na sajtu Еvropskog parlamenta, prenosi Tanjug.

Prethodni članakRegulisano ispuštanje vode i viši nivo Trebišnjice
Naredni članakSuprugu danima držao mrtvu u stanu pa pisao ljubavne statuse o njihovoj sreći