Orban dolazi u Banjaluku: Veliki prijatelj Srpske

Mađarski premijer Viktor Orban dolazi u petak u posjetu Republici Srpskoj, a predsjednik Srpske Milorad Dodik kaže da nam u posjetu dolazi veliki i pravi prijatelj koji je pokazao svoje prijateljstvo prema Republici Srpskoj.

Dodik je podsjetio da je ovo druga posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana Republici Srpskoj za godinu dana.

“Mi imamo veoma konkretne projekte i imamo konkretne razgovore o tome kako sarađujemo i poštujemo liderstvo koje je Orban pokazao. On je jedan od najsnažnijih evropskih lidera sada u okviru Еvropske unije i to se pokazuje na mnogim mjestima i to je nama čast“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je Orban nesumnjivo pokazao da može da u veoma kompleksnim odnosima vodi Mađarsku kao zemlju članicu Еvropske unije i NATO, da izbjegne sukob za svoj narod i da se usmjeri ka razvoju.

Kada je riječ o Orbanovoj posjeti, Dodik je rekao da će to biti prilika da se analizira sve što je od sada učinjeno.

“Mi smo već ranije dogovorili da ćemo svakih šest mjeseci razgovarati o tome šta je urađeno. Program u poljoprivredi se pokazao kao veoma uspješan. Sada nas čeka lakrdija u kojoj Nijemci zabranjuju projekte, oni još nisu otkazali ni jedan projekat a najavljivali su to prošle godine. Njemačke kompanije su ostale u ugovoru, toliko koliko poštuju saveznu Vladu“, kaže Dodik.

Dodik je podsjetio da je Mađarska dobila ozbiljne aranžmane sa Kinom u pogledu razvoja auto industrije.

“Mi želimo da vidimo postoji li mogućnost da budemo dio koperantske mreže u tom pogledu i da vidimo kako ćemo rješavati neka pitanja iz energetike“, rekao je Dodik.

Prethodni članakDodik: Stavili smo tačku na sankcije; Tužićemo Ameriku
Naredni članakOglasila se bečka policija o snimku djevojčice koja liči na Danku