Optužen za podstrekavanje na UBISTVO: Sado Đugum osuđen na 13 godina robije

Sado Đugum (46), optužen za organizovani kriminal u vezi s nizom krivičnih djela danas je proglašen krivim i osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina.

Nepravosnažnu presudu mu je izreklo Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru kojim je predsjedavala Danijela Dalipagić-Rizvanović, a u čijem su sastavu radili Merima Ćatić i Elis Sultanić.

Sado Đugum osuđen je za organizovani kriminal u vezi s izazivanjem opšte opasnosti, oštećenjem tuđe stvari, podstrekavanjem na ubistvo, iznudom, kao i za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet droga u sticaju s navođenjem na prostituciju i posjedovanjem i omogućavanjem uživanja opojnih droga.

Oslobođen je jedne tačke optužnice koja se odnosila na izazivanje opšte opasnosti i oštećenje tuđe stvari, kao i za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Iako je kriv za navođenje na prostituciju tada maloljetne S.H. u periodu od 2015. do polovine 2016. godine, oslobođen je da je počinio to krivično djelo u vremenu između druge polovine 2016.godine do 2019. godine. Takođe, oslobođen je za krivično djelo trgovina ljudima.

Kao olakšavajuću okolnost Sudsko vijeće je cijenilo da je riječ o porodičnom čovjeku, ocu četvoro djece, među kojima je jedno maloljetno.

Međutim, od otežavajućih su to sticaj krivičnih djela počinjenih u dužem periodu, te upornost i drskost prilikom njihovog činjenja.

Takođe, od otežavajućih okolnosti, između ostalog, Sudsko vijeće je cijenilo i samu ličnost optuženog, budući da se radi, kako je rečeno, o ranije osuđivanoj osobi te da je njegova kriminalna aktivnost postala opasnija. Takođe, rečeno je da je krivična djela za koja je kriv, uglavnom, činio radi sticanja imovinske koristi.

Đugum je prisustvovao izricanju presude bez svojih advokata Dragana Barbarića i Emira Karače, ali je sudnicu, na zahtjev, napustio tokom obrazlaganja presude.

Suđenje Đugumu, koji se, prema optužnici Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, nalazio na čelu grupe u kojoj su u prvom redu bili Adnan Šljivić (38), Alen Fale (33) i Miran Voljevica, koji je u bjekstvu te drugi njima poznati, počelo je 4. jula prošle godine.

Krajem istog mjeseca Šljivić i Fale su se nagodili s Tužilaštvom HNK. Prema Sporazumu o priznanju krivice, prihvatili su zatvorske kazne u trajanju od godinu i po za Šljivića i tri godine za Falu.

 

 

Prethodni članakIvanišević za 6 godina stvorio TENISKO ČUDOVIŠTE: Nestvarna lista trofeja koje je Novak Đoković osvojio zajedno sa njim
Naredni članakMOJ SVIJET, MOJE SVETINJE” Sa sinom i kćerkom Dragana posjetila Ostrog dva dana prije vijesti o razvodu