OPREMA ZA LIJEČENJE KOVIDA: Mostarska bolnica dobila modernu medicinsku opremu vrijednu 202.000 eura

U Kantonalna bolnica ‘Dr. Safet Mujić’ Mostar dobila je modernu medicinsku opremu koja će se koristiti u tretmanu traumatoloških pacijenata, vrijednu 202.000 eura.

Kako su saopštili iz te zdravstvene ustanove, među vrijednom opremom je i savremeni anesteziološki aparat koji je sa svojim karakteristikama i performansama, prvi aparat takvog tipa instaliran u BiH.

Spomenuti aparat omogućava postizanje visokokvalitetne ventilacije za individualizirane strategije ventilacije, uvijek olakšavajući i podržavajući pacijentovo spontano disanje.

Aparat sadrži turbinu koja pravi smjesu plinova te s minimalnim protokom plina može postići učinak koji može pomoći za liječenje pacijenata oboljelih od covida -19, kao i ostalih teških respiratornih bolesti.

Oprema je nabavljena u okviru projekta TELE.DOC -“Inovativne prakse u traumatskom liječenju i upravljanju povredama za poboljšanu zaštitu pacijenata u prekograničnom području”, koji je finansiran u 2. pozivu prekograničnog programa saradnje Interreg IPA – Bosna i Hercegovina – Hrvatska– Crna Gora 2014 -2020.

Riječ je o projektu čiji je nosilac Opšta bolnica Kotor iz Crne Gore, a koji se finansira kao jedan od 30 odabranih projekata (od ukupno 161 prijavljenih).

TELE.DOC je projekat ukupne vrijednosti veće od 1,1 miliona eura koja se, osim nosiocu Opštoj bolnici Kotor, dodjeljuje i ostalim uključenim projektnim partnerima – Opštini Kotor, Opštoj bolnici Dubrovnik i Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica ‘Dr. Safet Mujić’ Mostar iz BiH.

Udio sufinansiranja projekta od strane EU iznosi visokih 85 posto, dok će partneri 15 posto osigurati samostalno.

JU Kantonalna bolnica ‘Dr. Safet Mujić’ Mostar kroz projekat će realizovati iznos od 299.701,80 eura, od kojih je nacionalno sufinansiranje 44.955,27 eura.

U KB ‘Dr. Safet Mujić’ Mostar takođe su isporučeni – transportni respirator za djecu i odrasle, pacijent monitor za vitalne funkcije, prenosni dvofazni defibrilator, EKG aparat, set za reanimaciju na kolicima, te ostala oprema koja je namijenjena za zbrinjavanje i transport pacijenata koji su u stanju trauma.

Inače, Kantonalna bolnica ‘Dr. Safet Mujić’ već je provela obuku na nabavljenoj medicinskoj opremi.

– S obzirom na to da se nalazimo u stanju pandemije izazvane koronavirusom navedena oprema će biti od velike pomoći kod liječenja kako covid pacijenata tako i ostalih pacijenata koji gravitiraju bolnici – poručili su iz Kantonalne bolnice ‘Dr. Safet Mujić’.

Prethodni članakSVE VIŠE ZARAŽENIH I TEŽI SIMPTOMI: Za 7 dana korona odnijela 338 života
Naredni članakCIJENE U STALNOM PORASTU: Kilogram pilećeg filea sa 6 poskupio na 10 KM