Opozicija u RS-u se priprema za izbore: Ovo su potencijalni kandidati za ključne funkcije

Sastanak opozicionih stranaka iz Republike Srpske biće održan sutra na Jahorini,  a glavna tema će biti priprema opozicije za opšte izbore naredne godine.

Sastanku bi trebalo da prisustvuju predsjednici SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović i DNS-a Nenad Nešić, kao i narodni poslanik Nebojša Vukanović.

 

“Postoje različite inicijative, sve ćemo ih razmotriti”, rekao je nedavno prvi čovjek SDS-a Mirko Šarović.

Prema nezvaničnim informacijama počeli već su održani neslužbeni razgovori između nekih stranaka o imenima kandidata koji bi mogli u ime ove koalicije krenuti u trku sa SNSD-om i njegovim koalicionim partnerima za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske.

Navodno je najozbiljniji kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH Mirko Šarović, prvi čovjek Srpske demokratske stranke (SDS).  I narodni poslanik Nebojša Vukanović izrazi je želju da se kandiduje za ovu poziciju, ali nije realno očekivati da će dobiti veću podršku od  Šarovića.

Imena koja se spominju kao mogući kandidati za poziciju predsjednika Republike Srpske su  aktuelni gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (PDP), narodni poslanik Jelena Trivić (PDP) i načelnik teslića Milan Milićević (SDS).

Pretenzije za kandidaturu za mjesto predsjednika Republike Srpske ima i predsjednik DNS-a Nenad Nešić. No u kalkulacijama PDP-a i SDS-a njemu će navodno biti ponuđeno mjesto  premijera Republike Srpske u slučaju da ove stranke dobiju mogućnost formiranja vlasti u Republici Srpskoj.

Obzirom da sve stranke opozicije imaju zahtjeve i kandidate za najjače funkcije pregovori sigurno neće ići lako.