Oluja na sjeveru Evrope: Poginule dvije osobe

Oluja je tokom noći i u petak donijela jaku kišu i jak vjetar širom sjeverne Evrope, rušivši drveće i izazivajući upozorenja o poplavama na obali Sjevernog mora, javlja Anadolu.

Žena u Belgiji poginula je usljed pada božićne jelke, dok je drugo drvo usmrtilo osobu u Holandiji.

Božićni sajam otkazan

Božićna jelka od 20 metara srušila se na tri osobe na tržnici u Oudenaardeu na zapadu Belgije u četvrtak kasno uveče, ubivši 63-godišnju ženu i povrijedivši još dvije osobe. Božićni sajam je odmah otkazan.

Žena koju je u četvrtak udarilo drvo koje je palo u gradu Wilp na istoku Holandije kasnije je preminula od zadobijenih povreda, rekao je njen poslodavac.

Građani su, pred praznike, suočeni s otkazivanjem željezničkih linija u dijelovima Njemačke.

Pogođene su linije od Hamburga i Hanovera do Frankfurta i Minhena.

Nacionalni željeznički operater Deutsche Bahn objavio je da je drveće koje je palo, oštetilo nadzemne električne žice ili blokiralo pruge uglavnom u sjevernoj Njemačkoj, ali i u središnjoj pokrajini Hesen. Situacija se popravljala u petak popodne.

Poplavljene ulice u Hamburgu

U Hamburgu je rijeka Elba poplavila ulice oko gradske riblje tržnice.

Ulice oko luka poplavljene su tokom noći u nekim holandskim gradovima na Sjevernom moru, uključujući Sheveningen, primorsko predgrađe Haga.

U Sjevernom moru, norveški brod za krstarenje MS Maud privremeno je ostao bez struje u četvrtak nakon što je naišao na veliki val. Njegov operater, Hurtigruten Expedition, rekao je u saopštenju da je 266 gostiju i 131 posada nepovrijeđeno i da će brod, koji je prvobitno krenuo prema engleskoj luci Tilbury, biti preusmjeren u Bremerhaven u Njemačkoj, na iskrcaj.

U četvrtak su jaki vjetrovi zaustavili letove u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, obustavili željezničke usluge i zaustavili škotske trajekte.

Prethodni članakVlada HNK usvojila Odluku o privremenom finansiranju javnih potreba
Naredni članakDragana Mirković odložila oba koncerta u Areni: Umrla joj svekrva