Oliver Knezović oslobođen optužbi za ubistvo Vedrana Puljića

Oliver Knezović pravomoćno je oslobođen za ubistvo Vedrana Puljića dok ga je Sud u Splitu u ponedjeljak osudio na četiri godine zatvora zbog izazivanja opšte opasnih radnji.

Sedam godina od početka suđenja Oliveru Knezoviću zbog uloge u neredima koji su se 2009. godine odigrali u Širokom Brijegu, sud u Splitu je konačno donio presudu.

Proglašen je krivim za opšteopasnu radnju za šta mu je dosuđeno četiri godine zatvora i plaćanje troškova postupka u iznosu od 119.980 kuna, javlja Dalmatinski portal.

Za drugu tačku optužnice kojom ga se tereti za pokušaj ubistva, oslobođen je.

Podsjetimo, tokom nereda u Širokom brijegu 4. oktobra 2009., uništeni su brojni poslovni i privatni objekti, te paljeni automobili. U tom haosu je ubijen 24-godišnji Vedran Puljić, a ranjeno je i povrijeđeno desetak osoba. Knezović je tokom nereda uzeo službeni pištolj jednog od policajaca koji su osiguravali utakmicu i ispalio više hitaca. Nakon toga se prijavio u širokobriješku policiju, da bi kasnije pobjegao i u pratnji dvokata otišao u policijsku stanicu u Zagrebu. U početku mu se sudilo za ubistvo Vedrana Puljića i još šest pokušaja ubistva, no sredinom septembra 2017. godine Županijsko državno odvjetništvo je nakon domaćeg vještačenja, izmijenilo optužnicu, pa ga se teretilo za dva kaznena djela – pokušaj ubistva, ne navodeći koga i dovođenje u opasnost opšteopasnom radnjom ili sredstvom.

Prethodni članakZelenski: Ne bojimo se, ne dugujemo i ništa nećemo dati
Naredni članakMedvedev: Dobro došli u novi svijet gdje će gas koštati 2.000 evra