OKRUTAN I NEPOTREBAN ČIN Na Farskim Ostrvima u jednom danu ubijeno više od 1.400 delfina (FOTO)

Lov na delfine na Farskim Ostrvima je oštro kritikovan nakon što je u jednom danu ubijeno više od 1.400 delfina. Vjeruje se da se radi o “rekordnom ulovu”, piše BBC.

Jato delfina je usmjereno u najveći fjord u sjevernom Atlantiku u nedjelju sve do plićaka na plaži Skalabotnur u Eysturoyu, gdje su delfini usmrćeni noževima. Potom je plijen izvučen na obalu i podijeljen lokalnom stanovništvu, prenosi Klix.

Prizori zabilježeni na fotografijama prikazuju morsku vodu koja je zbog krvi poprimila crvenu boju.

 

Lov na morske sisare, primarno kitove, naziva se grind i tradicija je koja se praktikuje stotinama godina na udaljenim Farskim Ostrvima. Vlada tvrdi da se svake godine u prosjeku ulovi oko 600 pilot kitova, dok je broj ulovljenih delfina mnogo manji. Prošle godine je ulovljeno 35, a pretprošle 10 delfina.

Oni koji podržavaju ovu tradiciju tvrde da je lov na kitove održiv način prikupljanja hrane iz prirode i važan dio njihovog kulturnog identiteta. S druge strane, aktivisti koji se bore za zaštitu životinja se ne slažu te ubijanje kitova nazivaju okrutnom i nepotrebnom praksom.

I ovog puta su se okupile grupe aktivista koje su okružile lovce i osudile ubijanje delfina.

Prethodni članak“Paradom trobojki” na Palama omladina obilježava Dan srpskog jedinstva
Naredni članakŽivotna priča srpskog ratnog hirurga: Dr Musić za samo par godina operisao 1.700 ljudi, bez ijednog fatalnog ishoda