Oko 8.000 zahtjeva Srba za stručnu pomoć u vezi imovinskih prava

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je da je do kraja maja oko 8.000 Srba podnijelo zahtjev za stručnu pravnu pomoć u vezi sa imovinskim pravima u FBiH.

Radanović je naveo da je u nekoliko opština u toku javni poziv za dostavljanje dokumentacije potrebne za ažuriranje evidencije o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi.

On je rekao da je u toku podnošenje zahtjeva u katastarskim opštinama Tinja i Podpeć u opštini Srebrenik, zatim Rašćani, Oplećani i Lipa, te u srpskom povratničkom naselju Novi Grad u opštini Odžak u Posavskom kantonu gdje je nekada živjelo 1.500 Srba.

Imajući u vidu da je period godišnjih odmora, Radanović ističe da je u posljednjih 10 dana povećan broj zahtjeva Srba koji imaju imovinu u FBiH, a trenutno žive u inostranstvu.

– Siguran sam da će, kao i prošle godine, Srbi koji žive širom svijeta, od Kanade od Novog Zelanda, po dolasku u rodno mjesto tokom ljeta iskoristiti to pravo kako bi zaštitili svoje imovinsko pravo u FBiH – istakao je Radanović.

On je naveo da FBiH sprovodi postupak uspostavljanja nove zemljišne knjige netransparentno, odnosno za cijelu jednu katastarsku opštinu samo se najavi uspostava u Službenom glasniku FBiH ili na sajtu Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove.

– Važno je da Srbi nastavljaju sa prijavom svoje imovine. Treba biti spreman i znati da je potrebno izdvojiti vrijeme, jer je sve dugotrajan proces, ali na neki način to Srbi duguju svojim precima, čiju su zemlju naslijedili – rekao je Radanović.

Radanović naglašava da je problem što mnogi ljudi ne znaju šta se dešava sa njihovom imovinom koju imaju u FBiH.

On je kao primjer naveo Srbina iz Bosanske Krupe čija imovina je upisana u vlasništvo opštine.

– Mi smo intervencijom uspjeli da parcelu od 1.300 dunuma vratimo u vlasništvo tog čovjeka, a takvih primjera ima oko 20 samo u prošloj godini. Možda je to slučajno urađeno, ali ne može baš da bude u svakoj opštini tako da parcela nestane i da mi moramo ponovo da se borimo za nju – ističe Radanović.

On dodaje da je mnogo primjera da je Srbima imovina oduzeta na nezakonit način, a da oni i ne znaju.

– Potrebno je da što više Srba zna da putem Kancelarija za pružanje pravne pomoći mogu da naprave dopis, prigovor ili podnesak kantonalnim ili opštinskim sudovima u FBiH kako bi vratili nekretninu koja im je pripadala po evidenciji iz 1991. godine – dodao je Radanović.

Radanović ističe da Srbi moraju da budu istrajni u ovom procesu, koji ne traje godinu, dvije, nego će trajati sigurno 30 godina.

– Muslimani i Hrvati idu na to da Srbi ne žive u FBiH, da se neće zainteresovati za svoju zemlju i imovinu i da će dići ruku od toga, kako bi oni mogli da je prisvoje – rekao je Radanović.

Prethodni članakVučić: Šolc doneo novu energiju u pogledu evropske budućnosti
Naredni članakKlokić o pristupanju “Otvorenom Balkanu”: Cilj je lakši protok ljudi, roba, usluga i kapitala