Oglasio se Zelenski o granatiranju vrtića u Donbasu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da su proruske snage u Donbasu raketirale jedno obdanište i da to predstavlja “veliku provokaciju”.

“Važno je da diplomate i OEBS nastave posmatračke aktivnosti kao dodatna (sredstva) odvraćanja. Potreban nam je efektivan mehanizam za bilježenje svih kršenja prekida vatre”, naveo je Zelenski na Twitteru.

Proruske snage su jutros optužile ukrajinske vladine snage da su četiri puta u protekla 24 časa otvorile vatru na njihovu teritoriju, dok je Ukrajina optužila pobunjenike da su ispalili granate, od kojih su neke navodno pogodile zgradu obdaništa.

Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) je saopštila da su ukrajinske snage upotrijebile minobacače, granate i pucale iz mitraljeza u četiri odvojena incidenta.

“Oružane snage Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći teško naoružanje, koje bi, prema sporazumima iz Minska, trebalo da bude povučeeno”, navodi se u saopštenju snaga LNR-a.

Nakon toga se oglasila ukrajinska vojska, koja je saopštila da su proruske snage granatirale selo Stanica Lugansk, i da je kao posljedica upotrebe teškog artiljerijskog naoružanja pogođena zgrada obdaništa.

“Prema preliminarnim podacima, dvoje lica je doživjelo šok uslijed eksplozije granata”, saopštile su ukrajinske snage.

Prethodni članakKod Posušja pronađene dvije mrtve osobe
Naredni članakRusija protjerala zamjenika američkog ambasadora u Moskvi, SAD: Korak eskalacije