OGLASIO SE MUP HNK: Izloženi smo nedopustivim pritiscima

Posljednjih dana policijski službenici MUP-a HNK izloženi su nedopustivim, bezobzirnim i neutemeljenim pritiscima i optužbama različitih političkih subjekata i građanskih udruženja o navodnom „nezakonitom postupanju“, „maltretiranju građana“, „kršenju ljudskih prava“, „postupanju u interesu političkih stranaka“, saopšteno je danas iz MUP-a HNK.

Odlučno odbacuju takve tvrdnje i napise u pojedinim medijima, te ih smatraju zlonamjernim napadima na nezavisnost i profesionalnost policijske službe.

”MUP HNK se ponosi dostignutim nivoom  standarda i profesionalnosti svoje policije, kao i njenim multietničkim sastavom.

Trenutno ovo Ministarstvo, odnosno mjesno i stvarno nadležna Policijska uprava Mostar, postupa na temelju Zahtjeva za prikupljanje dodatnih obavještenja Kantonalnog tužilaštva HNK zbog sumnji na počinjenje više krivičnih djela, i to: „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz čl. 340. KZ-a FBiH, „Izborna prevara“ iz čl. 198. KZ FBiH, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“ iz čl. 375. i „Zloupotreba položaja i ovlaštenja“ iz čl. 383. st.1. KZ-a FBiH.

Policija u ovom, kao i u svim drugim slučajevima postupa profesionalno i na temelju ovlaštenja propisanih Zakonom o policijskim službenicima HNK i Zakonom o krivičnom postupku FBiH poštujući sva zakonom zagarantovana prava građana i vodeći računa o propisanim epidemiološkim mjerama.

Ističemo da policija ne postupa po nečijim željama, niti će podleći bilo kakvim političkim pritiscima, medijskim napadima i drugim pokušajima destabilizacije, nego će sve svoje zadaće i dalje obavljati profesionalno, stručno i u okvirima zakonom propisanih ovlaštenja”, navodi se u saopštenju MUP-a HNK.