Oglasio se episkop Grigorije: Sa Fon Kramon nije bilo riječi o temama u vezi sa SPC

Eparhija dizeldorfska i njemačka saopštila je da se episkog Grigorije u razgovoru sa njemačkom evroposlanicom i izvjestiocem Evropskog parlamenta za Kosovo Violom fon Kramon nije osvrtao na teme u vezi sa SPC.
“Iz medija smo upoznati sa sadržajem objavljenog pa izbrisanog komentara gospođe fon Kramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve. Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme”, navodi se u saopštenju episkopa Grigorija objavljenom na sajtu te eparhije.
Navodi se da je eparhija dizeldorfska i njemačka u potpunosti saglasna sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem te eparhije u okviru cjeline pomjesne Crkve.
Eparhija dizeldorfska i njemačka je na sajtu obavila, kako navodi, ključni dio saopštenja Informativne službe SPC:
“Srpska pravoslavna crkva postoji u Njemačkoj, kao dio jedne, nedieljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske pravoslavne crkve i uredbe važe kao i bilo gdie na njenom kanonskom području i na teritoriji Niemačke, a sva crkveno-jerarhijska tiela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske pravoslavne crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razriešavaju uprave svih tijela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrješava eparhijskog arhijereja”.
Fon Kramonova je juče, na svom Tviter nalogu, objavila da je razgovarala sa episkopom diseldorfskim i cijele Nemačke Grigorijem, a nakon toga je, u prepisci sa korisnicom te društvene mreže iznijela tvrdnju da “Srpska pravoslavna crkva ne postoji”.
Ona je to navela u odgovoru na komentar da je Srpska pravoslavna crkva proruska i da bi bilo sjajno da se to promjeni.
“Ne postoji ‘Srpska pravoslavna crkva”, to su autonomne eparhije, za razliku od Katoličke crkve. Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni“, napisala je Fon Kramon.
Prethodni članakNovaković Bursać: Opozicija iz Srpske pokazala kome polaže račune
Naredni članakNemanja Bilbija obilježio prvi dio sezone u Premijer ligi BiH