OEBS O MOSTARU: VLASTI DA POŠTUJU JEZIČKO I KULTURNO NASLJEĐE SVIH STANOVNIKA

Gradsko vijeće Mostara je usvojilo odluku o adresnom registru grada i označavanju naseljenih mjesta, ulica i trgova nazivima samo na latinici, te odbilo amandman Kluba Srba da se na tablama ulica nađe i ćirilica.

Malo ko od pripadnika drugih naroda i predstavnika međunarodne zajednice je reagovao na ovaj potez vlasti u Mostrau. Među rijetkima koji su se oglasili jeste Misija OEBS-a sa opreznim stavom.

Iz OEBS-a kažu da vlasti imaju odgovornost da njeguju inkluzivna okruženja koja poštuju jezičko i kulturno nasljeđe svih stanovnika.

Iz Misije OEBS-a ukazuju da su ove vrijednosti ugrađene u ustavni okvir BiH, uključujući i Amandman 15 na Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona iz 2021. godine, garantujući ravnopravnost svih službenih jezika i pisama.

“U svakom društvu koje teži jedinstvu i koheziji, odluke lokalnih vlasti, uključujući i one koje utiču na kulturnu i jezičku raznolikost, trebalo bi da nedvosmisleno pokazuju posvećenost jednakosti i razumijevanju među različitim zajednicama”, navodi se u odgovoru Misije OEBS-a na upit Top Portala.

Iz Misije OEBS-a ističu da bi relevantne odluke koje donose lokalne vlasti trebale da budu vođene osnovnim principima jednakosti, nediskriminacije i poštovanja različitosti stanovništva.

“Pitanja jezika i pisma mogu biti osjetljive, složene, pa čak i emotivne teme, jer odražavaju individualne i društvene identitete i omogućavaju nam da komuniciramo kao pojedinci i zajednice”, naveli su iz OEBS-a.

Misija OEBS-a u BiH apeluje da svi organi vlasti, uključujući lokalne uprave, održavaju otvoren dijalog i konstruktivan angažman između zajednica u rješavanju tako osjetljivih pitanja, naglašavajući potrebu da se zaštite prava i interesi svih u BiH.

 

Prethodni članakU saobraćajnoj nesreći kod Mostara POVRIJEĐENA ČETIRI LICA
Naredni članakPut do uspjeha na m:tel App takmičenju