ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA U NEVESINJU

U Velikoj sali Centra za kulturu „Nebojša Glogovac“ u Nevesinju sinoć je priređena Svetosavska akademija, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju, utemeljivaču srpske crkve, škole i države – Svetom Savi.

Duhovnici, umjetnici, vokalni solisti i javni radnici pripremili su zanimljivu svetosavsku priredbu sa kulturnim i muzičkim sadržajima i duhovnim poukama.

besjeda

Prigodnom besjedom obratio se i načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović. Govoreći o značaju Svetog Save i svetosavskih akademija, Avdalović je istakao da je svetosavlje način mišljenja, koje je povezano sa slobodom.

O prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju besjedio je protojerej Marko Gojačić.

On je istakao da je svetosavlje žila našeg bića i postojanja i da zbog toga treba da hodimo putem, koji je popločan mozaikom svetosavlja.

„Živjeći živim Bogom, ispovjedajući vjeru svetih otaca i trudeći se da nam svetosavski put bude smisao života, takvo življenje daje puni sjaj čovjekovom srcu i duši. Takav nam život treba. Život žive vjere, koji se nikad ne gasi i koji vječno plamti u čovjekovom srcu“, poručio je protojerej Gojačić, dodajući da junačko Nevesinje zna šta znači biti na krstu i stradati, ali isto tako zna da taj životvorni krst donosi vaskrs.

 

U svečanom programu su učestvovali vokalni solista mr Karolina Mihajlović, korepetitor mr Vlado Danić, glumica prof. dr LJiljana Čekić i književnica Anđelina Nikčević, koja je govorila besjedu književnice Milice Bakrač.

I ovog puta, povodom školske slave, Opština Nevesinje nagradila je trud, rad i volju najboljih učenika Srednjoškolskog centra „Aleksa Šantić“ i Osnovne škole „Risto Proroković“. U okviru akademije, načelnik je uručio prigodne poklone đacima generacije za školsku 2022/2023. godinu, Đorđu Gušiću i Marini Golijanin.

Svetosavsku akademiju organizovali su Opština Nevesinje, Crkvena opština Nevesinje i Centar za kulturu „Nebojša Glogovac“.

nacelnik besjeda

 

pj

voditelji

pj 1

a n

djaci gen 1

djaci gen

publika

radionevesinje.com

Prethodni članakBubić: Odbijen zahtjev odbrane Dodika za izuzeće sedam sudija
Naredni članakPovećan broj oboljelih od velikog kašlja u Srpskoj