ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA U MOSTARU (foto, video)

U prepunom Vladičanskom dvoru u Mostaru večeras je održana tradicionalna Svetosavska akademija,  posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju, utemeljivaču srpske crkve, škole i države – Svetom Savi.

Svetosavsku akademiju u Mostaru tradicionalno  organizuju Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar i Srpsko prosvjetno i kulturnog društvo “Prosvjeta” GO Mostar.

U programu su nastupila djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u Mostaru, a besjedu je govorio paroh čapljinski Igor Mastilović.

Mastilović je u besjedi rekao da je Sveti Sava najveći pečat srpske istorije po čistoti i neporočnosti njegove ličnosti i da se srednji vijek nikako ne može nazvati mračnim ako se zna da su u njemu živjeli Nemanjići i Sveti Sava koji je samo svojim djelovanjem kao jedna svijeća mogao da obasja cijelo to razdoblje.

“Imajući u vidu jednu ovakvu ličnost da li mi uopšte možemo govoriti o mračnom srednjem vijeku kao što mu se uopšte spočitava da je bio mračan? Zar Sveti Sava nije bio dovoljno svjetlosti za taj srednji vijek i za vijekove koji su bili i koji dolaze”, zapitao je sveštenik Mastilović.

Mastilović je rekao da put koji pokazuje Sveti Sava nije ništa drugo do put koji pokazuje prema Hristu.

”Srpska crkva je imala hiljade učitelja o Hristu koji su je vijekovima gradili i činili da bude svjetlost svijeta. Iako je bilo hiljade učitelja ona ima jednog oca koji je rodio…Ima li ijednog mjesta srpske zemlje i ijednog pedlja srpske zemlje koji nije pohodio Sveti Sava i iz koga nema neka priča o njemu”, rekao je Mastilović.

Podsjetio je i na to da nam je Sveti Sava osim crkve darovao prosvjetu i kulturu, te da je put koji je kazivao Sveti Sava  put kojim se ide ka vrhu.

“Šta je Svetosavlje nego li rodoljublje, hristoljublje i istinoljublje. U te tri riječi mogla bi se sažeti definicija svetosavlja iako naravno u 850 godina od njegovog rođenja mnogo toga je rečeno. Sveti Sava je put  koji se za nas ne završava nego ima uvijek produženje u Hristu Gospodu. Osam ipo vijekova da bi se neko pamtio mora da bude veličanstvena ličnost i biće još mnogo vijekova da ga slavimo”, poručio je Mastilović.

 

 

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.

Prethodni članakDan Republike Srpske obilježen i u Štutgartu
Naredni članakUŽAS U SARAJEVU Pronađeno tijelo na raskrsnici