Održana svečana akademija povodom 100. godišnjice FK Velež

U prisustvu klupskih legendi, velikog broja bivših igrača, trenera i funkcionera, te gostiju i prijatelja kluba, u Narodnom pozorištu Mostar upriličena je svečana akademija povodom stotog rođendana Fudbalskog kluba Velež, nakon koje je odigrana pozorišna predstava u izvođenju ansambla mostarskog pozorišta.

Govoreći o važnosti i veličini Veleža, bivši predsjednik Šemsudin Hasić rekao je da Veležovo postojanje više nikad neće i ne smije doći u pitanje.

 

“S obzirom na sve kroz šta smo prošli u minulom vremenu, usudio bih se reći – kao da je za nama hiljadu godina. Malo je ko na današnji dan 1922. mogao pretpostaviti kako će grad i klub imati takvu ljubav. Iako je silom prilika dva puta prekidao svoj rad, s pravom se može reći da je od prvog dana ostao simbioza svega lijepog što Mostar u suštini jeste, a čini ga velikim–malim gradom. I danas smo tu gdje smo bili davne 1922. Preživjeli smo Drugi svjetski rat u kojem je 77 naših članova poginulo, preživjeli smo i agresiju tokom koje smo protjerani sa Gradskog stadiona, a naša imovina potpuno uništena. U godinama koje dolazi bit će mnogo iskušenja pred nama, ali Veležovo postojanje sigurno više nikad niko neće dovoditi u pitanje“, rekao je Hasić.

Nakon toga nastupio je Red Army bend, koji je izveo novu pjesmu posvećenu Veležu, nakon čega je započela pozorišna predstava “Rođeni za vječnost“, u kojoj igraju Saša Oručević, Mirvad Kurić, Belma Lizde – Kurt i Mirsad Tuka.

Svečanoj akademiji prisustvovali su premijer Fedracije BiH Fadil Novalić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago, predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, te klupske legende Vahid Halilhodžić, Enver Marić, Sead Kajtaz, Meho Kodro, Anel Karabeg, Avdo Kalajdžić, Džemal Hadžiabdić i mnogi drugi.

Fudbalski klub Velež osnovan je 26. 6. 1922. godine na poljani u Sjevernom logoru u Mostaru, a kroz godine rada i postojanja stekao je status kultnog kluba, omiljenog i voljenog na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Kroz istoriju nikad nije bio prvak ni Jugoslavije, ni Bosne i Hercegovine, ali je osvojio tri kupa (dva u Jugoslaviji) i jedan u Bosni i Hercegovini, te sedam puta igrao na evropskoj sceni.

Program obilježavanja je nastavljen koncertom “Bombaj štampe” i mostarskih bendova na trgu Musala u Mostaru.

(Federalna.ba/AA)

Prethodni članakSrušila se tribina tokom borbe bikova: Četvero poginulo i više od 300 povrijeđeno
Naredni članakSUTRA VIDOVDAN Praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazar i svim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu