ODRŽANA OBNOVITELJSKA SKUPŠTINA ČAPLJINSKE “PROSVJETE“

U Parohijskom domu u Čapljini poslije više od jednog vijeka održana je obnoviteljska skupština Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ u tom gradu, a za predsjednika je izabran čapljinski paroh Marko Gojačić.
Gojačić je zahvalio za ukazano povjerenje i izrazio nadu da će čapljinska „Prosvjeta“ nastaviti uspješan rad, jer je kroz svoju istoriju imala dosta svijetlih trenutaka.

Draga Mastilović i Marko Gojačić 

On je napomenuo da je srpska zajednica u Čapljini danas mala, ali da se izborila da napravi kulturno društvo.

Gojačić je naglasio na sinoćnjoj obnoviteljskoj skupštini da su njegovi prethodnici vodili „Prosvjetu“ srcem i ljubavlju prema očuvanju srpske tradicije na ovom prostoru.

„Tu prije svega mislim na čuvenog protu Vasu Medana koji je prije 100 godina ovdje osnovao i `Prosvjetu` i Srpsku čitaonicu i sve što bi koristilo našem narodu. Danas je taj posao mnogi teži, ali trudićemo se da damo svoj doprinos i ostavimo put generacijama koje dolaze kako da rade na očuvanju srpskog identiteta na ovim prostorima“, rekao je Gojačić.

On je napomenuo da će „Prosvjeta“ nastojati da organizuje školu srpskog jezika, te manifestaciju „Prebilovačko ljeto“, ali i druge kulturne događaje.

Predsjednik Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“ Draga Mastilović uručio je Gojačiću zastavu „Prosvjete“ i poželio mu uspješan rad.

Mastilović je podsjetio na istorijat osnivanja „Prosvjete“ koja je nastala 1902. godine u Sarajevu s ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta u BiH.

On je napomenuo da je to bio period opšte rezignacije zbog aneksije BiH što je uticalo na tadašnje generacije Srba da povedu borbu za očuvanje identiteta, vjere i kulture.

„Znamo da je nakon toga uslijedilo vrijeme srpske integracije, ali `Prosvjeta` ni tada nije izgubila svoj značaj i smisao, a nije ga izgubila ni danas“, rekao je Mastilović i napomenuo da je „Prosvjeta“ posebno značajna za srpski narod na ovim prostorima koji je mnogostruko stradao i brojčano se smanjio tokom 20. vijeka.


Sa obnoviteljske skupštine u Čapljini 

Član Glavnog odbora „Prosvjete“ Darko Đogo naveo je da je obnavljanje ovog društva u Čapljini veliki dan i trajni zalog.

„Vi svojim postojanjem ovdje pokazujete šta znači biti nosilac svetosavske ideje, nosilac `Prosvjetine` ideje“, istakao je Đogo.

Član Glavnog odbora i predsjednik gatačkog odbora „Prosvjete“ Radomir Vučković istakao je da je u pitanju istorijski trenutak i izrazio nadu da će nakon Čapljine biti osnovano još odbora na području Federacije BiH.

Predsjednica mostarske „Prosvjete“ Sanja Bjelica Šagovnović izrazila je zadovoljstvo zbog osnivanja „Prosvjete“ u Čapljini i jačanja društva na ovom području, te najavila zajednički rad i projekte na promovisanju i očuvanju srpskog jezika i kulture.

U Upravni odbor čapljinske „Prosvjete“ izabrani su Zorica Gojačić, Aco Dragićević, Jelena Mandrapa, Petar Milošević, Nemanja Mikić i Manojlo Lojpur, a u Nadzorni Nemanja Bjeloglav, LJilja Čavaljuga i Aleksa Dragićević.